Награждаване:

Удостоен със званието "Почетен гражданин на град Свищов" с Решение № 359, Протокол № 31 от 24.02.2005 г. на Общински съвет – Свищов.

 

Информация:

Г-н Замфиров е познат на целия град с неговата дългогодишна непрекъсната дейност като учител, деятел и треньор в областта на спорта и по-специално в областта на леката атлетика. Роден на 18.02.1930 г., от 1953 г. се заселва в нашия град и започва своята работа като учител по физкултура и треньор по лека атлетика. От тогава до днес въпреки напредналата си възраст, той самоотвержено работи в тази област и предава на хиляди свищовски ученици своите умения и своята любов към спорта. В продължение на 18 г. със своя ученически отбор по лека атлетика, участва в международни състезания и непрекъснато печели първи места. Бил е треньор на най-добрите свищовски състезатели, печелили национални, международни и дори олимпийски медали, като Петър Петров, спечелил олимпийски медал на 100 м. гладко бягане, Тодор Тодоров – двукратен участник в олимпиади, а сега и Стефан Алтънов – шампион на висок скок и седмобой.

В музея на спорта на спорта в училище "Димитър Благоев" се пазят над 7 000 купи и флагове за успехите на неговите възпитаници. За своята народополезна дейност Жельо Замфиров е бил удостояван с много награди, като званията "Заслужил деятел на спорта" и "Заслужил треньор", орден "Кирил и Методий", "Учител І-ви клас" и много др.

Като деятел за развитието на спорта в нашия град той има основна заслуга през годините за изграждането на редица спортни съоръжения в основните и средни училища, където е работил, както и на градския стадион.

След пенсионирането си като учител, през 1999 г. основава клуб по лека атлетика в град Свищов и веднага приема над 400 деца, за да ги тренира и да ги учи в спортно майсторство. И сега води отбори по републикански състезания и неговите възпитаници печелят награди и отличия.

Вече 52 години като треньор и деятел на спорта в нашия град Жельо Замфиров самоотвержено влага сърцето и душата си в обучението на младите надежди.