• четвъртък, 09 февруари 2023
  • 448 преглеждания

За броени часове жителите на Свищов събраха и изпратиха бус с продукти от първа необходимост за бедстващите турски граждани

Две благотворителни инициативи за броени часове събраха бус с дарения за бедстващите турски граждани, от жителите на Свищов. Двете инициативи бяха организирани независимо една от друга, от зам.-кмета на община Свищов Бедри Алиев и от ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови - 1856“, но изключително бързо намериха отзвук в съпричастната свищовска общественост. Дарените хранителни продукти, консерви, бебешки пюрета и каши, санитарни принадлежности, одеяла, топли дрехи, шапки, ръкавици и обувки напълниха един бус с продукти от първа необходимост, които потеглиха за южната ни съседка, в помощ на засегнатите от опустошителните земетресения турски граждани.

Към този момент Община Свищов е изразила своята съпричастност към Република Турция и готовността си за съдействие в този труден момент. Проведени са разговори с посолството на Турция в България и с посланика на България в Турция Н. Пр. Ангел Чолаков. В разговорите е уточнена необходимост от финансова помощ, с която Община Свищов би могла да окаже подкрепа в тази трагичната за Република Турция ситуация. В тази връзка кметът на Свищов д-р Генчо Генчев съобщи, че на предстоящата сесия на Общински съвет – Свищов ще бъде внесено предложение за предоставянето на финансови средства в размер на 5 хиляди евро, които да бъдат преведени по сметката на посолството на Турция в България.