Награждаване:

Великотърновски митрополит Григорий е удостоен със званието „Почетен гражданин на град Свищов“ с Решение № 239, Прот. № 12 от редовно заседание на Общински съвет Свищов, проведено на 27.08.2020 г.

Удостояването на Великотърновски митрополит Григорий с най- високото почетно звание на Община Свищов е в знак на дълбоко уважение и признателност към неговата общественозначима личност и утвърждаващата му спасителната роля за Църквата и духовния мир на всички вярващи в Свищовска духовна околия.

 

Бографични данни:

Негово Високопреосвещенство Великотърновски митрополит Григорий е роден е на 10 октомври 1950 г. в с. Козаревец, обл. Велико Търново. Пътят му на духовно израстване започва през 1968 г. като послушник в Преображенската св. Обител, където през 1974 г. приема монашеството с името Григорий. Висше образование завършва в Софийската духовна семинария и Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София през 1979 г., по което време служи като митрополитски дякон и йеромонах във Великотърновска митрополия. През периода 1980-1985 г. Дядо Григорий е назначен за протосингел на Старозагорската митрополия, в който период по решение на Св. Синод е възведен в архимандритско достойнство от Старозагорския митрополит Панкратий и е сътрудник в отдела за Междуцърковни отношения при Св. Синод. За успешната му духовна дейност допринасят и богословските специализации в университета в гр. Нюшател, в институтите в Босей и Женева (Швейцария), в Лондон, Бирмингам, Кентърбъри и Оксфорд (Англия). През 1985 г. е неговата епископска хиротония, а в периода 1985-1987 г. е назначен за викарий на Старозагорския митрополит Панкратий.

През периода 1987-1990 г. е викарий на Великотърновския митрополит Стефан. През 1990 г. Епископ Григорий е избран за ректор на възстановената Пловдивска духовна семинария, а след това е назначен за ректор на Софийската духовна семинария до избора му за Великотърновски митрополит през 1994 г.

Общоизвестен факт е мъдрото управление на Великотърновския Митрополит Григорий, близостта му до миряните и привързаността му към община Свищов, вече над четвърт век. Неговата дейност има съществен принос за духовния живот на жителите на община Свищов и за духовното и културното развитие на Свищов чрез отстояване, поддържане и разпространение на православната вяра между християните.

В резултат на ползотворното сътрудничество между ръководството на Община Свищов, Общински съвет – Свищов и Великотърновската Света митрополия, Негово Високопреосвещенство Великотърновски митрополит Григорий е отслужил множество празнични литургии по повод на храмови празници, празници на града и околията. Отново с неговата благословия са извършени много възстановявания и обновявания на свищовски храмове, сред които „Св. Пророк Илия“, „Св. Преображение Господне“, „Св. Троица“, както и на църкви в населените места в община Свищов. Великотърновският Митрополит Григорий има съществен принос и в изграждането на параклисите в село Совата, в Дом за стаи хора „Мария Луиза“ и параклиса „Свети дух“ в Гробищния парк на Свищов, в памет на 12-те свищовски деца, загинали в река Лим, както и поставената на входа на храм „Света Троица“ 3-метрова мемориална плоча с техни снимки, което още повече засвидетелства съпричастността му към трагедията, сполетяла свищовските семейства. Многобройни са и дадените от Митрополит Григорий благословии на дейности, които рефлектират благоприятно върху живота на жителите на община Свищов – в т.ч. ремонтни дейности, свързани с реконструкция и рехабилитация на общинската инфраструктура. В годините на своята духовна дейност той е постоянен в борбата със секти, разкол и лъжеучения в района. Приоритет в дейността му е развитието на международното духовно сътрудничество и междуцърковните отношения. Основна мисия в упорития труд на Митрополит Григорий в Свищовската духовна околия е „Свищовлии да пълнят Божиите храмове, а градът да си възвърне славата на възрожденски и просветителски център.“