Награждаване:

Удостоен със званието "Почетен гражданин на град Свищов" с Решение № 655, Протокол № 41 от 21.05.2002 г. на Общински съвет – Свищов..

 

Информация:

Тодор Цветанов Кабакчиев е роден на 7 август 1949 година в град Свищов. Музикалното си образование получава във Висшия музикално-педагогически институт в град Пловдив.

От 1977 г. до 1993 г. е диригент на Първи Български Хор "Янко Мустаков" - гр. Свищов. През този период хорът завоюва най-големите си отличия в цялата своя история

1980 г. – първата голяма изява на обновения от Кабакчиев хор е на Събора на хоровете от крайдунавските градове – отлично представяне за хора и висока оценка за младия диригент. В същата година хорът изнася концерти в Будапеща, Дебрецен и Мишколц (Унгария)

1982 г. – за първи път се провеждат Свищовски хорови празници, които стават традиционни за нашия град

1984 г. – свищовския хор получава по това време звание "Представителен" на републиканския хоров фестивал във Варна

1985 г. – ПБХ изнася концерти в Атина, Лариса и Коринт /Гърция/

1988 г. – Хорът извоюва едновременно три награди /I, II, III/ на международния конкурс в Полдхайм /Германия/, а маестро Кабакчиев награда за диригентско майсторство; същата година изнася концерт в Кременчуг /Украйна/

1990 г. – отново три награди /една първа и две втори/ на международния конкурс в град Кантонигрос /Испания/

1991 г. – Свищовския хор покорява с пеенето си публиката на град Превеза /Гърция/

1992 г. – Хор "Янко Мустаков" получава Специалната награда на Събора на хоровете от крайдунавските градове. Същата година хорът е поканен да изнесе концерти в Санта Джустина /Италия/, оценени от италианските медии като блестящи.

БНТ създава и излъчва 30 минутен филм за Свищовския хор и неговия диригент. БНР включва в златния си фонд изпълнения на хор "Янко Мустаков" под диригентството на Тодор Кабакчиев.

Два мандата маестрото е бил председател на Читалището, през което време то разнообразява дейността си и отбелязва значителен напредък.

Кабакчиев написва и дарява музиката на песента посветена на родния му град "Обичам моя град чудесен", посветена на родния му град, а също и музиката на химна на Стопанска Академия.

През 1993 г. маестро Кабакчиев е поканен на работа в Гърция, където работи и досега. Творческата му дейност, изяви и успехи там, също са забележителни и достойни за уважение. Създава хор в град Нафпактос, който за кратко време става известен в Гърция и Европа. Основава международен хоров конкурс на името на световноизвестния гръцки композитор Микис Теодоракис. Кабакчиев организира и провежда блестящо първото издание на конкурса. За това му постижение, което превръща град Нафпактос в международен център на хоровото изкуство, общинското ръководство го награждава със сребърно отличие /златното се дава на Микис Теодоракис/, а за цялостния му принос за развитието на хоровото изкуство – със златно отличие.

Независимо, че е постоянно в Гърция, Кабакчиев не забравя Свищовския хор, откликва на неговите проблеми и при нужда му помага. През 2000 г. той покани хора в град Нафпактос, като пое изцяло пребиваването му там.

За постигнатите от него национални и международни успехи и приноса му за развитието на хоровото дело в Свищов дадоха основание Общински съвет – Свищов да го удостои със званието "Почетен гражданин на град Свищов".