• вторник, 28 март 2023
  • 324 преглеждания

„С "РАДОСТ" за по-чист свят!“, част от националната кампания на сдружение BG Бъди активен – „Искам да съм полезен….Рециклирай ме!“

В дните от 13.03.2023 г. до 17.03.2023 г., по повод Световния ден на рециклирането – 18 март, в детска градина „Радост“ се проведе инициативата „С "РАДОСТ" за по-чист свят!“, като част от националната кампания на сдружение BG Бъди активен – „Искам да съм полезен….Рециклирай ме!“.

В инициативата бяха включени 3 събития – „Зелени патрули“, „Акция в ДГ „Радост“ за разделно събиране на отпадъци“ и „Обичаме да ни е чисто!“, с цел повишаване нивата на разделно събиране на отпадъци и ангажиране на гражданите на Община Свищов и по-точно – гражданите в района на Детска градина „Радост“.

Първото събитие от програмата се състоя на 13.03.2023 г., понеделник, под надслов „Зелени патрули“. В него участие взеха най-големите възпитаници на детската градина – децата от IVгр. „Детелини“. Със специални табели „Зелен патрул“, те проведоха разяснителна кампания за разделното събиране на отпадъци в района на институцията, включващ и парк „Радост“. Нейна цел, освен запознаване с „разделното събиране“ като процес и правила, бе и ангажиране на родители и жители от района в акциите, проведени по-късно през седмицата, за събиране на отпадъци. Във връзка с кампанията, децата раздадоха на всички родители и възрастни минувачи цветна листовка „Помощник за разделно събиране на отпадъци от децата на детска градина „Радост“, включващ правилата за рециклиране и програмата, организирана във връзка с инициативата.

Второто събитие от програмата се състоя в рамките на 3 дни – от 14.03.2023 г., вторник, до 16.03.2023 г., четвъртък, под надслов „Акция в ДГ „Радост“ за разделно събиране на отпадъци“. В рамките на детската градина бяха обособени места за събиране на отпадъците, посочени за акцент в съответния ден. Във всяка една акция участие взеха деца, родители, служители на детската градина, както и жители от района на институцията.

Първият ден от акциите бе на 14.03.2023 г., вторник, и премина под мотото „Донеси метал за рециклиране“.

Вторият ден, 15.03.2023 г., сряда, под надслова “От стара пластмаса – нови играчки”, бе насочен към събиране на пластмаса.

Третият ден от събитието бе акция за събиране на хартия и се състоя под мотото „Стара хартия за нов живот“.

Третото и последно събитие от програмата се състоя на 17.03.2023 г., петък, под надслов „Обичаме да ни е чисто“. В него деца, родители и служители почистиха дворното пространство на детската градина и района около детската градина, включващ парк „Радост“, спортна площадка, паркинги, междублокови пространства, тротоари и градинки, в близост до институцията.