• понеделник, 08 август 2022
  • 205 преглеждания

„РЕГИОНАЛЕН ПРОЕКТ ПО МИГРАЦИЯ“ В СВИЩОВ: МЛАДЕЖКИ И СОЦИАЛНИ ОРГАНИЗАЦИИ ТЪРСЯТ ПАРТНЬОРСТВО С КАРИТАС РУСЕ

Публична дискусия и общинска работилница по проблемите на миграцията и интеграцията привлякоха десетки участници на 4 и 5 август в Свищов. Каритас Русе организира събитията като част от „Регионален проект по миграция“.

Католическата енория „Св. Св. Кирил и Методий“ домакинства първата от двете срещи, с участието на местния свещеник, отец Патрик Виал.

В Община Свищов форматът „общинска работилница“ привлече доставчици на социални услуги и младежки активисти от Общински център „Компас“, Общински младежки център и Дом за стари хора „Мария Луиза“.

Заедно с доброволците от Каритас Русе те дискутираха предизвикателствата на миграцията пред местните общности и възможните добри практики за интеграция на мигранти. Проблемите са идентични, решенията зависят от местната специфика, но винаги са свързани с човешката чувствителност и съпричастност, стана ясно по време на срещата. Така наречените мигранти от трети страни или от Балканския път на миграцията са далеч от Дунав, но хората, бягащи от войната в Украйна, са тук и имат нужда от помощ, казаха участниците в срещата.

Хората в Свищов също се сблъскват с най-болезнения проблем на местните общности – миграцията навън и смаляването на българските дунавски селища заради отлива на млади хора, свиването на пазара на труда и липсата на перспективи за развитие. Въпреки предизвикателствата, хората, които работят в Свищов за предоставяне на социални услуги – за възрастни хора, за уязвими групи и младежи, са изцяло отдадени на каузата да помагат на бедните и слабите.

Организацията на Каритас и Католическата църква са изключително ценни партньори в региона, споделиха участниците. Затова и срещата завърши с обсъждане на бъдещи партньорства и конкретно сътрудничество между Каритас Русе и свищовските организации Общински център „Компас“, Общински младежки център и Дом за стари хора „Мария Луиза“.

Следващите срещи от поредицата ще се проведат в районите на Белене и Русе.

Русенската католическа организация „Каритас“, като част от „Каритас България“, реализира инициативата „Регионален проект по миграция“ (REMAP) в партньорство със седем национални „Каритас“ организации от региона на Балканите: „Каритас Гърция“, „Каритас Северна Македония“, „Каритас Сърбия“, „Каритас Черна гора“, „Каритас Босна и Херцеговина“, „Каритас Албания“ и „Каритас Турция“.

REMAP се реализира с финансовата подкрепа на „Каритас Италия“ и „Каритас Испания“.

По информация на Каритас Русе