Награждаване:

Проф. Георги Чапкънов е удостоен със званието „Почетен гражданин на Свищов” с Решение № 499, Протокол № 29 от заседание на Общински съвет Свищов на 25.4.2013 г.
Проф. Георги Чапкънов е автор на паметника на дарителите в Свищов (2005 г.) и паметника на проф. Иван Шишманов (2012 г.). Благодарение на неговия талант едни от основните места в Свищов добиха друг изглед и станаха емблеми на града. Това е творецът, който успя да въплъти пластично идеята за дарителството – основна гордост на Свищов.

Биографични данни:

Георги Тодоров Чапкънов (Чапа) – български скулптор, илюстратор, сценограф е роден на 24 януари 1943 г. във Вълчи дол, Област Варна.
Завършва Художествената академия в София, специалност “Скулптура”. Специализирал е в Париж.
Георги Чапкънов е професор и ръководител на Катедра “Художествена обработка на метал” в Художествената академия. Той е ненадминат майстор на малката пластика. Малките му пластики се намират в многобройни частни колекции по света, а големите му скулптури са на обществени места и музеи от Европа до Япония. Сред музеите, които притежават негови произведения са Националната художествена галерия в София, Ермитажа в Санкт Петербург, музея "Пушкин" в Москва, "Оцокуши-Га-Хара Музей" - Япония, академията "Лалит Кала" в Ню Делхи, музея на открито "Моран" - Южна Корея, La Blade de Seprai в Швейцария, колекция "Петер Лудвиг" - Германия, Музей Moutier - Швейцария.
Чапкънов е съавтор на герба на Република България (1997 г.); автор е на статуята “Св. София” в столицата (2000 г.). Автор е, също така, на много монети и медали, рисувал е портрети на едни от най-известните личности на България.
Носител е на много награди, между които Първа награда за скулптура на СБХ - 1977, 1979, 1986; Наградата на Музея на открито "Хаконе" на името на Роден - Япония; Гран При на Музея на открито "Хаконе" на името на Хенри Мур - Япония; Наградата за скулптура от Триенале на изкуствата в Ню Делхи през 1991 г.; "Сулмона" - награда на Президента на Италия за портрета на режисьора Федерико Фелини през 1993 г.; Гран При в Париж -2002 г.
Проф. Георги Чапкънов е автор и на уникалният “паметник на Дарителите” в Свищов. Негово дело е паметникът на проф. Иван Шишманов в Свищов, както и барелефът на Цветан Радославов в София.
Творчеството на проф. Чапкънов в Свищов не е просто изпълнение на пластика, а дълбоко осъзнат акт за пресъздаване на най-ценните за Свищов исторически реалности – дарителството, като съзидател и емблема на нашия град, „преображенецът” проф. Иван Шишманов – една от най-видните личности на Свищов и България и другият „преображенец” – свищовецът Цветан Радославов. Благодарение на неговия талант, едни от основните места в Свищов добиха друг изглед и станаха емблеми на града.