• понеделник, 08 април 2024
  • 1108 преглеждания

Почина почетния гражданин на Свищов Ангел Ботев

За огромно съжаление Свищов се прости с още един от своите най-ярки творци.

Ангел Ботев е почетен гражданин на Свищов от 2001 година. Това признание той получава заради активната си творческа и обществена дейност като художник, културен деятел и университетски преподавател.

В съболезнователния адрес до семейството му кмета на Свищов пише: „Той беше скромен човек, но изявен талант. Неговият житейски път ще запомним с благия му и добър характер, но онова с което Ангел Ботев ще остане в паметта на поколенията е неговото творчество. Именно чрез своите картини той винаги ще бъде част от Свищов, тъй както Свищов е част от тях“.

Погребението ще се състои на 9 април 2024 г. от 11.00 ч. в гробищния парк на Велико Търново.

 

Поклон пред паметта му!

 

___

Ангел Ботев е роден на 9.11.1931 г. в град Свищов. Средното си образование завършва в гимназия "Алеко Константинов". После работи в продължение на една година в Градския съвет, след което завършва Художествената академия "Николай Павлович" – София. Първите три години след дипломирането си работи като аранжор в Градската търговия, а след това до 1969 г. е художник на свободна практика. Включва се активно в обществения и културен живот на града. Свири в градската духова музика, а от 1963 до 1969 г. и в симфоничен оркестър към читалището. Прави 16 сценографии за спектакли на оперетния и театрален състав. Ръководи школа по рисуване към читалището. Активно сътрудничи на вестник "Дунавско дело". Инициатор и художествен оформител е на колоритните "Нептунови празници" /1964 – 1968 г./ и на хумористичните мачове /1966 – 1972 г./, които са в основата на летния културен отдих на гражданите на Свищов.

Инициатор и художествен оформител е в продължение на години на празника на Свищов – "На гроздобер в Свищов", който продължава и до днес под надслов "Свищовски лозници". Автор и изпълнител е на много проекти за художествена украса на училища, заводи и обществени сгради, като мозаечното пано в Общинската болница и др. Дългогодишен и активен член е на читалищното настоятелство и музейния съвет.

През 1969 г. печели конкурс за преподаватели във Факултета по изобразително изкуство във Великотърновския университет "Кирил и Методий". Там работи до пенсионирането си, а от 1992 до 2000 г. е хоноруван преподавател по иконография в Православния богословски факултет на университета. През тези години активно участва във всички изложби на свищовските художници, в изложбите на Дружеството на художниците от Велико Търново, в национални и международни изложби.

Организирал е десет самостоятелни изложби, седем, от които в родния си град. Във всички тях голямата основна тема, неизбежно, е Стария Свищов и Дунава. Ангел Ботев има щастието да живее в Свищов, в един период от време, когато града все още не е загубил своя облик от епохата на Възраждането и годините след Освобождението. Като никой друг художник, той усети неповторимата атмосфера на "маазите", "Велешана", красивите тихи улици с къщи в стил Ампир и Барок, на дунавските пейзажи. Всичко това пресъздаде в стотици акварелни и маслени пейзажи, рисунки и скици. Освен несъмнена художествена, те имат и историческа стойност. По този начин той завеща на нас и поколенията след нас безценни художествени документи. Във фонда на свищовската Художествена галерия "Николай Павлович" има близо 40 от тези най-типични за творчеството му образци, което издига нивото на колекцията, като цяло. Благороден е жестът, който нашия съгражданин прави в навечерието на юбилейната си изложба по повод 70-годишнината си, да подари на галерията 70 отбрани акварелни картини и скици с пейзажи от Стария Свищов, Дунава и строежа на СХК "Свилоза".

 

На снимката: Ангел Ботев (в средата) от последната му изложба в Свищов през 2016 година