Награждаване:

Удостоена със званието "Почетен гражданин на град Свищов" с Решение № 274, Протокол № 23 от 28.10.2004 г. на Общински съвет – Свищов.

 

Информация:

Добра Недялкова е родена в Егейска Македония, в българско семейство. Нейният роден град е Солун. Със Свищов я свързва бракът й със съгражданина ни, офицер от авиацията Недялко Недялков.

През 1949 г. поради политическите промени в България, двамата отпътуват за Канада, където се установяват като политически емигранти. Макар и далеч от България, семейство Недялкови съхранява и пропагандира българските духовност, култура, език и вяра.

Днес, според свищовци, фамилията Недялкови заслужено се нарежда сред имената на видните ни възрожденски дарители за просвета и култура. В памет на съпруга си и неговия брат г-жа Добра Недялкова подпомага с крупни дарения свищовските манастири и църкви. С нейни лични средства са ремонтирани манастирът "Успение Богородично" и манастирът "Св. Петър и Павел". Госпожа Недялкова прави дарение за Свищовската районна служба по пожарна и аварийна безопасност и за параклиса "Св. Пророк Илия" в двора на службата. Благодарение на нейния щедър дарителски жест изцяло бе обновена най-старата църква в Свищов "Св. Димитър".

"Вярата и църквата са много важни за народността… Манастирите и църквите са живата история на България… Църквата е тази, която е запазила българската народност и език", казва Добра Недялкова в интервю за свищовска медия."