• понеделник, 15 април 2024
  • 261 преглеждания

ДИСКУСИОНЕН ФОРУМ „ИНСТИТУЦИИ. ДЕЦА. БЕЗОПАСНОСТ.“ СЕ ПРОВЕДЕ В СВИЩОВ

Дискусионен форум под надслов „Институции. Деца. Безопасност.“  се проведе на 12 април в аулата на ПДТГ „Димитър Хадживасилев“ в Свищов.  Форумът бе заключителното събитие от поредицата от инициативи, посветени на  20-годишнината от трагедията в река Лим, при която загинаха 12 свищовски деца

Форумът бе открит от кмета на община Свищов д-р Генчо Генчев. Встъпителни думи към  присъстващите отправиха заместник-областният управител на област Велико Търново Валентин Михайлов и Георги Манзаров – председател на фондация „Ангели от Лим“.

Форумът бе организационно разделен на две основни части – награждаване на победителите в конкурса за есе и дискусия върху правилата за осигуряване на безопасност на децата на пътя.

Припомняме, че в края на м. Ффевруари 2024 г. Община Свищов и Фондация „Ангели от Лим“  организираха  национален ученически конкурс за есе, посветен на 20-годишнината от трагедията в река Лим и в памет на загиналите в нея 12 свищовски деца. За участие в конкурса постъпиха 22 есета на участници от Свищов, Павликени, В. Търново, Горна Оряховица, Габрово и Белене. Темите, по които учениците писаха са: „Безопасността на пътя - отговорност на малки и големи“ и „Няма нищо по-опасно от пълната безопасност“.  Жури в състав:  Връбка Попова,  Елена Иванова и Надежда Бандова, оцени обективно и компетентно получените творби, съобразно зададените от организаторите критерии.

Първото  място в конкурса за ученическо есе зае Божидара Миленова Христова - 11 клас, Професионална гимназия по туризъм “Д-р Васил Берон“ гр. Велико Търново, която получи наградата си от кмета на община Свищов – д-р Генчо Генчев. Второто място бе присъдено на Кремена Георгиева Иванова - 9 клас, СУ „Цветан Радославов“ гр. Свищов. На трето място е отличено есето на  Теодора Ангелова Великова - 11 клас, СУ „Николай Катранов“, гр. Свищов. Поощрителни награди за есетата си получиха Пламена Пламенова Георгиева - 11 клас, Национална Априловска гимназия, гр. Габрово, Ася Петкова Асенова – 11 клас,  СУ „Цветан Радославов“ гр. Свищов, Марина Веселинова Тодорова – 8 клас, Професионална гимназия по аграрни технологии “Цанко Церковски“,  гр. Павликени.  Всички останали участници в конкурса получават грамоти за участие.

Във втората част от форума участниците се запознаха с правилата за осигуряване на безопасност на децата на пътя, извоюваните от родителите  от Фондация „Ангели от Лим“  законодателни промени относно организирането и провеждането на ученическите пътувания, обсъдиха необходимостта от разработване на нови, допълване или актуализиране  на съществуващи нормативни документи. В хода на дискусията бяха засегнати темите, свързани със задълженията и отговорностите на институциите за осигуряване на безопасността на децата на пътя, както и различните програми и начини за превенция. Съществено внимание се отдели на психологическия аспект на проблема с пътните произшествия с деца и пътния травматизъм.

В края на събитието децата от ДГ „Калина Малина“ отправиха своето специално послание към присъстващите, а от техните малки ръчички към безкрайното синьо небе отлетяха 12 бели балона.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Провеждането на организираното събитие цели да ангажира вниманието на институциите и обществото по проблемите на безопасността на децата на пътя, като се представят възможностите за превенция и предотвратяване на пътните инциденти с тях. Община Свищов се ангажира с популяризирането сред децата и учениците на представените програми за превенция, разработени от компетентните институции, както и с организирането и провеждането на кампании за пътна безопасност.

Участие в събитието взеха д-р Генчо Генчев - кмет на община Свищов, Валентин Михайлов - заместник-областен управител на област В. Търново, д-р Анелия Димитрова - заместник-кмет на община Свищов, Росен Маринов - директор на дирекция „Култура и културно наследство“ при община Свищов,  Румяна Кузева - началник-отдел „Образование и младежки политики“ при община Свищов,  Георги Манзаров - председател на Фондация „Ангели от Лим“ и родители от Фондацията,  Станислав Груев - гл. експерт по физическо възпитание и спорт, и безопасност на движението по пътищата, дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование“ към Министерство на образованието и науката,  Александър Димов, експерт в дирекция - „Стратегии, анализ и оценка“ в Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“,  Росен Моллов - отдел „Мониторинг и контрол“ р-н Северен към Държавна агенция „Закрила на детето“,  Катя Василева - началник отдел „Организационно-методическа дейност и контрол“, Здравка Минчева - старши експерт по математика и Вера Петрова - старши експерт по чужд език и майчин език в  РУО В. Търново, Йорданка Илиева, главен експерт в отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ към РЗИ - В.Търново, Борислав Димитров и Лора Георгиева, инспектори към РУ на Полицията – Свищов,  Анелия Димитрова - председател на общинската организация на БЧК-Свищов, Ангел Ангело - председател на СБА-Свищов,  Елена Стефанова - психолог в ЦОП - Свищов, Петя Иванова, Николай Николов и Мария Сулиджиева, Сдружение „Ангели на пътя“, директори, учители и психолози от образователните институции в община Свищов и представители на транспортни фирми и туроператори.

 

Източник: https://obrazovanie-sv.bg/diskusionen-forum-institutsii-detsa-bezopasnost-se-provede-dnes-v-svishtov/