Награждаване:

Удостоен със званието Почетен гражданин на Свищов на 19.09.1920 г. На извънредно заседание на Общински съвет – Свищов. Протокол № 45, в знак на благодарност за направеното завещание за откриване на Висше търговско училище в родния му град.

 

Информация:

Димитър Апостолов Ценов е роден на 27.12.1852 г. в семейството на богат търговец. Учи в Свищов и във В. Търново, от 1867 г. – в търговската гимназия в Брашов, Румъния. Тук започва формирането на духовните му интереси в посока, която слага отпечатък върху цялото негово по-натътъшно развитие.

През 1870 г. голям пожар изпепелява до основи магазиите на търговците на свищовското пристанище. Изгарят и складовете на бащата на Ценов – от богатството му не остава нищо. Недоучилият син се установява на работа в Букурещ като акцизен чиновник. От 1872 до 1874 г. Ценов пребивава в Свищов. Местната търговска дейност не го задоволява. Отново се връща в Румъния и заема чиновническа длъжност в управлението на желениците, а по-късно става предприемач по изграждането на румънските железопътни линии. През този период Д. Ценов непрестанно се самообразова. Неговата обща култура и специалната му практическа подготовка му позволяват да направи завидна кариера.

След Освобождението Д. Ценов се завръща в родината си. През 1879 г. е назначен на работа в политическото отделение при Министерството на външните работи. Призванието му е на стопанското поприще – в търговията и предприемачеството. Активната му стопанска дейност продължава повече от 35 години – 1881 – 1916 г. и е прекратена напълно през 1920 г. Общуването в кръга на висши търговци и дипломатически среди е благоприятствало, наред с личните му качества – воля, трудолюбие и висок морал, за неговата успешна дейност.

Запленен от идеите на Възраждането, следвайки примера на свищовските дарители тогава, Д. Ценов решава да внесе и своя дан за напредъка на родния град и страната. В работата си той постоянно се е натъквал на липса на познание, култура, широк поглед за практическата работа от страна на търговците и индустриалците. Затова на 1.09.1912 г. Д. Ценов написва завещание, дописано през 1920 г., с което дарява на държавата целия си движим и недвижим имот за около 50 млн. лева. Той задължава държавата да основе и издържа от прихода на фонда Висше търговско училище.

Близо четвърт век изтича от изявената воля на дарителя през 1912 г. до нейното практическо осъществяване през 1936 г.

Д. Ценов не само завещава голямото си състояние за създаване на търговско училище, но прави и редица препоръки за неговото устройство и организация, определя кои дисциплини да се изучават. В завещанието си Ценов изказва желанието си Свищовска градска община да отпусне подходящо място за строеж на висшето училище.

На 16.09.1920 г. с протокол № 45 Общинският съвет определя за построяване на висше търговско училище общинското място "Калето". На същото заседание Общинският съвет в знак на признателност към дарителя провъзгласява Димитър Апостолов Ценов за почетен гражданин на Свищов.

На 21.05.1932 г. в София след продължително боледуване приключва земния път на благодетеля Ценов. Погребан е в родния си град в двора на църквата "Св. Св. Петър и Павел" с големи почести, израз на благодарността и признателността на свищовското гражданство за стореното от него.

На 8.11.1936 г. в Свищов тържествено е открито Висшето търговско училище "Д. А. Ценов". Мечтата на дарителя е изпълнена.