• вторник, 17 май 2022
  • 206 преглеждания

85 години от основаването на Стопанска академия „Д. А. Ценов“ и 110 години от щедрия акт на Дарителя отбелязват днес в Свищов

На 17 май в Свищов се състоя празнично шествие, част от тържествата на Стопанска академия „Д. А. Ценов“, посветени на 85-годишнината от основаването на висшето учебно заведение и 110 години от дарението на Димитър Апостолов Ценов.

Като израз на дълбок поклон пред щедрото и благородно дело на Дарителя, тържествата стартираха с тържествен церемониал по поднасяне на цветя на паметника му, пред Ректората. След това, с празнично шествие ректорът на Академията проф. Марияна Божинова, академичната общност, представители на общинското ръководство, в лицето на кмета на община Свищов д-р Генчо Генчев, зам.-кмета д-р Станислава Стоянова и директора на дирекция „Култура и културно наследство“ Росен Маринов, гости и жители на града изминаха целия път от свищовската Алма матер до манастира „Св Св. Петър и Павел“, където бе отслужена панихида на гроба на Димитър Ценов.

По повод кръглите годишнини, в празничния ден предстои тържествено събрание-концерт „85 години Стопанска академия "Д. А. Ценов“ – Свищов“, който ще се състои от 17.00 часа в ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“.

ПРЕСЦЕНТЪР – ОБЩИНА СВИЩОВ