• понеделник, 17 юни 2024
  • 124 преглеждания

42-ма участници се включиха във фестивал на българската погача в свищовското село Овча могила

В десетото издание на Регионален фестивал на българската погача в свищовското село Овча могила се включиха 42-ма участници от община Свищов, региона и страната. Те представиха общо 65 тестени изделия пред журито и гостите на събитието.

Юбилейното издание бе открито от Нели Великова, председател на Народно читалище „Съзнателност - 1899“, която разказа идеята на проявата и приветства участниците.

Акцент в конкурсния характер на фестивала е направата на традиционен хляб. Участниците се състезават в три категории - „Обреден хляб“, „Съвременни хлябове“ и „Други“, където се включват сладки изделия, като баници и сладкиши. 

Представените изделия бяха оценявани от жури, което дегустира всяко от тях и награди най-добре представилите се. Председател на журито е Валя Цветанова, а членове са Таня Ликова и д-р Росен Маринов. 

В категорията „Обредни погачи“ първо място получи Тодорка Колева от село Алеково. Второ и трето място не бе присъдено в категорията.

Първо място в категория „Съвременни погачи“ получиха Цветелина Павлова от село Овча могила и Валентина Тодорова от село Деляновци, второто място взе Младена Николаева от село Алеково, а третата награда отиде при Ваня Тодорова от село Овча могила.

В категорията „Други“ наградата за първо място спечели Маруся Кръстева от село Морава, заедно с Искра Кирилова от село Алеково. Второ място получиха Маруся Методиева от село Стамболово и Мария Пеева от село Алеково, а Росица Георгиева от село Морава и Жана Ахмедова от село Овча могила бяха на трето място.

Всички останали участници си тръгнаха с поощрителни награди. Освен кулинарния конкурс, фестивалът беше съпроводен от народна музика и танцови изпълнения от самодейците на читалището в село Овча могила. 

Проявата се организира от кметството на село Овча могила и Народно читалище „Съзнателност - 1899“. Фестивалът се провежда ежегодно, с цел опазване на местните традиции и кулинарни специфики в българската кухня.

 

Източник: БТА - https://www.bta.bg/bg/news/bulgaria/690870-vav-festivala-na-balgarskata-pogacha-v-svishtovskoto-selo-ovcha-mogila-se-vklyuc