Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Професионалното образование запазва своята привлекателност

Професионалното образование запазва своята привлекателност
Добавена на: 2015-12-03 15:02:04

Професионалното образование запазва своята привлекателност
Професионалното образование запазва своята привлекателност

Среща на директорите на 18 професионални гимназии по лека промишленост от страната, в които се обучават ученици по професии, свързани с текстил, облекло, обувки и кожа, проведена в ПГ по ЛПиС, гр. Свищов

Заложеният план-прием за средно образование на национално ниво е 60% на 40% в полза на професионалното обучение спрямо профилираното и през 2014 г. учениците в професионалните гимназии са с 3000 повече в сравнение с предходните две години. Тези данни представи в Свищов Фани Тодорова, гл. експерт по професионално образование и обучение в Министерството на образованието и науката. Тя участва в среща на директорите на 18 професионални гимназии по лека промишленост от страната, в които се обучават ученици по професии, свързани с текстил, облекло, обувки и кожа. В срещата участваха още Росица Иванова – председател на Националната асоциация на училищата по мода (НАУМ) и Жулиета Славчева – гл. експерт от Националната агенция за професионално образование и обучение (НАПОО) към Министерски съвет.
Втората за тази година национална среща, инициирана от Фани Тодорова, се проведе по настояване на директорите на професионалните гимназии, а домакин на форума бе свищовската Професионална гимназия по лека промишленост и строителство. Повод за срещата са новите нормативни документи в професионалните гимназии и необходимостта от промени в списъка на професиите. „Леката промишленост се развива много бързо в технологично отношение. В училище все още учениците се обучават за ръчно конструиране на облекло, а в производството това се прави с компютърни програми”, подчерта Фани Тодорова. Тя поясни, че чрез промени в списъка на професиите се цели в професионалните гимназии да се внедри такъв тип на обучение, който да отговаря на съвременните изисквания на практиката, и за който учителите вече са обучени да преподават. Представяйки данните за предпочитанията на учениците Тодорова опроверга схващането, че има отлив от професионалното образование. Тя поясни, че след 7-ми клас има по-висок прием в профилираните паралелки, а след 8-ми клас – в професионалните гимназии. Изнесените данни обаче показват, че за следваща учебна година седмокласниците в национален мащаб ще са с 5000 хиляди по-малко.
В рамките на тридневния националния форум бяха дискутирани предстоящи дейности и работа по нормативните документи, планирани от НАУМ. Директорите споделиха с какви конкретни проблеми се сблъскват и обмениха добри практики за решаването им. Във връзка с това, че свищовската ПГ по ЛПС изпълнява на 100 % заложения план-прием в шестте професионални направления, в които обучава ученици и поясни, участниците в срещата коментираха, че предпочитанията и ориентацията към професионалните гимназии се обуславят от бизнеса в даден регион и възможностите за последваща реализация. Друга тенденция, отчетена в рамките на форума, е че се увеличава и броя на възрастните, които търсят професионалното обучение, предлагано от гимназиите като курсове за придобиване на степен на професионална квалификация или като възможност за валидиране на професионални компетенции.
В края на срещата участниците заявиха, че този тип форуми са много полезни, защото водят до добри резултати за всяко едно училище, а домакините осигуриха на гостите и разходка в Свищов за да разгледат културни и исторически забележителности в града на Алеко и на стоте първи неща за България.
Вероника ВАСИЛЕВА
В-к „Дунавско дело“

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е родният град на Алеко Константинов

Наричан още "Щастливеца", Алеко Константинов е роден на 1 януари 1863 г. в Свищов....
Научете повече»


Дарителска Кампания