Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

„Празник на нашето А, Б – най-български, светъл!“

„Празник на нашето А, Б – най-български, светъл!“
Добавена на: 2015-05-22 15:53:43

Празнично приветствие на кмета на Община Свищов Станислав Благов

Скъпи съграждани,
хора на духовността и писмеността,
на културата и образованието!

В навечерието сме на 24 май – деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, най-българския празник, белязан с усещането за неповторимост и уникалност!
На този ден славим делото на Константин – Кирил Философ и Методий, прекланяме се пред стореното от тях. Изричаме думи на благодарност, за пореден път осъзнали, че в най-страшните дни и векове на изпитание вярата и буквите са ни съхранили като народ.
На този ден изпитваме удивление пред смелостта, която са носили в сърцата си Първоучителите, за да се опълчат срещу вековните догми и да поведат своята битка за буквите. Преди повече от единадесет века Константин - Кирил Философ, Методий, Климент, Наум, Горазд, Черноризец Храбър като истински войни на словото се изправят срещу ограниченията на времето, за да защитят правото на всеки да чете и пише на свой роден език. В епоха, в която наказват със смърт за използването на писмена, различни от признатите от империите, започва българският поход на буквите. Време, в което книжовници, държавници, народ заедно защитават и отстояват писмените знаци, създадени от Философа Кирил. Велико време, в което не армиите, не земите, не религиите дават власт, а силата на азбуката!
На този ден се прекланяме пред техните следовници – всички радетели и защитници на буквите, които вървят по “пътя славен, що учителите двама, вечно юнни, начертаха”. Прекланяме се пред нашите учители, създали първите училища, дали криле за полет на първите ученици. В празничния ден Свищов си спомня за основоположниците на светското образование, чието начало е тук, на брега на Дунава, преди 200 години.
Вече единадесет века слушаме благодатния дъжд на буквите , който звъни и напоява душите ни с усещането за вечност, и изпитваме гордост, че сме наследници на хора, защитили с меч и перо нашето духовно небе. Вярваме, че има надежда за утре, защото, щом е жива паметта, значи е живо желанието да се възмогнем и просветлим. Въпреки трудностите на времето...
Поклон пред силата на буквите, поклон пред защитниците на нашето А,Б, поклон пред радетелите на писмеността и културата!

Честит празник -  най-български, светъл!
 
СТАНИСЛАВ  БЛАГОВ
Кмет на Община Свищов

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е от последните завоювани градове

Свищов е измежду последните български селища, които биват завоювани от отоманците...
Научете повече»


Дарителска Кампания