Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Петър Москов: "Целта е да се премине към 100% заплащане на медикаментозно лечение за заболяване."

Петър Москов: \"Целта е да се премине към 100% заплащане на медикаментозно лечение за заболяване.\"
Добавена на: 2015-01-26 13:21:25

Министърът на здравеопазването пред вестник “Дунавско дело”

- Министър Москов, няма да Ви питаме болно ли е българското здравеопазване, а Вие и екипа Ви ще го реанимирате ли?
- Нека оценката бъде направена от другите. Ще отбележа само, че за последните два месеца, откакто сме в Министерството на здравеопазването направихме не малко.
- Бихте ли посочили най-важните промени, които предстоят?
-  Предстои влизане в сила на система от критерии за оценка на личните лекари. В момента по регистър личните лекари са 4700. Има недостиг на джипита в определени населени места, за разлика от други, където пък има свръх концентрация. В близките седмици, след като се формулират ясните критерии, Министерство на здравеопазването, ще инициираме Министерският съвет да приеме национална програма за бонификация на добрите резултати от работата на личните ни лекари. В момента националният консултант разработва цяла система от критерии на база, на които дейността на всички тези лекари ще бъде оценявана на края на годината. Така първите 10%, .т.е. около 470 от тях, които са получили най-добри резултати за нашето лечение ще получат значителни бонуси. Така работата им ще бъде насочена към излекуване, а не към регистрация на заболявания.
- Предлагате въвеждането на здравна карта, а някои видяха в нея списък на болниците, които да бъдат закрити.
- Категорично трябва да има оптимизиране на болничната мрежа в страната. Да се направи анализ конкретно на всяко лечебно заведение и на населението, което обслужва. Категоричен съм, че няма да има просто закриване, на която и било болница.
- Общинските болници, като свищовската, не са в добро финансово състояние, какво ще направи държавата да ги има?
- Държавата ще продължи да оказва помощ на общинските болници в своите възможности. Тук искам да поздравя кмета на Свищов и общинското ръководство, които помагат на болницата. Други населени места трябва да вземат от този опит. Искам да уверя, че вашата болница не е в най-лошо състояние, има заведения, които едва кретат.
- Какво се прави за осигуряване на медикаменти за пациентите?
- Политиката на министерството е насочена към осигуряване на максимален достъп до качествени медикаменти. Цяла поредица има от промени в законите за здравното осигуряване и закона за лекарствените продукти, които гарантират постигането на по-добри цени на медикаментите, които НЗОК след това изплаща. В края на 2014 г Министерски съвет удължи с една година срокът на забраната за повишаване на цените на медикаментите, които се изписват без рецепта– прахчета за главоболие, за гърло, грипни настинки и други. Колегите, които преди нас с д-р Шарков бяха на тази позиция, бяха пропуснали да направят това. В течение на два месеца имаше луфт и така се стигна, че всяко едно просто хапче против настинка стана по 10 лева.
- Конкретно какво ще се промени в тази област, ще остане ли положението здравната каса да плаща половината за едни лекарства, а за други нищо?
- Преди дни стартира публично обсъждане на законопроект, регламентиращ начина, по който НЗОК заплаща медикаментите. Досега Касата заплаща 50, 25% или нищо от стойността на медикаментите. Целта на Министерство на здравеопазването е да се премине към 100 % заплащане на медикаментозно лечение за заболяване. По този начин държавата ще покрие всички медикаменти, нужни за лечението на съответното заболяване. Тези медикаменти ще получат маркировка в зелен цвят. Така българските граждани ще знаят медикаментите, които са достатъчни за лечението на определено заболяване. Предстои подписване на рамково споразумение между Министерство на здравеопазването и фармацевтичната индустрия в рамките на месец. То ще даде яснота дали парите, които българското общество отделя от джоба си за медикаменти, не надвишават процентно, средствата в нормалните европейски държави.

Александър ГЕОРГИЕВ
В-к "Дунавско дело"

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Първото училищно дарение в България

През 1812 г. свищовецът Филип Сакалариевич, търговец във Виена, прави първото в България...
Научете повече»


Дарителска Кампания