Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Изложбата на БТА "Родени свободни" гостува в Свищов

Изложбата на БТА \"Родени свободни\" гостува в Свищов
Добавена на: 2014-07-09 16:58:24

Изложбата на БТА \"Родени свободни\" гостува в Свищов

Изложбата на БТА "Родени свободни" беше открита в Свищов от кмета на града Станислав Благов и генералния директор на БТА Максим Минчев.

Изложбата на БТА "Родени свободни" беше открита в Свищов от кмета на града Станислав Благов и генералния директор на БТА Максим Минчев.
"Свищов е най-естественото място, където може да бъде показана тази изложба, защото това е първият освободен български град, откъдето тръгва освободителният поход на руските, полските, финландските и беларуските войски", каза при откриването на изложбата кметът Станислав Благов.
Той посочи, че в крайдунавския град е създадено първото българско читалище, първата обществена библиотека, първият хор и редица първи неща, характерни за възрожденския период на българската история.
"Това е изложба-морал, която показва защо трябва да имаме самочувствие и национална гордост. Тя показва, че ние българите сами сме подготвили своето освобождение и сме казали на тези, които трябва да ни помогнат "заповядайте!", каза в словото си генералният директор на БТА Максим Минчев.
По думите му целта на пътуващата изложба, която е обиколила вече десетки градове, е да накара повече българи да осъзнаят своята значимост. Експозицията от 29 табла е партньорски проект на БТА, Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" и Великотърновския университет. Тя изразява и благодарност към съседна Румъния и румънския народ, които приютяват българските емигранти и им предоставят възможност да изявят чрез словото стремежите си за свобода, независимост, развитие и култура, посочи Минчев.
Посетителите ще могат да видят как са изглеждали вестниците на Любен Каравелов - "Свобода", "Независимост", на Христо Ботев - "Дума на българските емигранти", "Будилник", "Знаме", на Георги С. Раковски - "Бранител", "Бъдущност", на Стефан Стамболов - "Нова България". Експозицията е разположена във фоайето на общинската администрация в Свищов.

Информация и снимки: БТА

Повече за събитието може да видите на:
http://www.bta.bg/bg/video/show/id/0_yz57mku4

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищовец е авторът на първата печатна книга

Българският католически епископ Филип Станиславов (роден в с. Ореш, край Свищов) издава...
Научете повече»


Дарителска Кампания