Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Фестивала „Орел на Дунав” се проведе в римския град Нове

Фестивала „Орел на Дунав” се  проведе в римския град Нове
Добавена на: 2014-05-26 13:17:04

Фестивала „Орел на Дунав” се  проведе в римския град Нове
Фестивала „Орел на Дунав” се  проведе в римския град Нове
Фестивала „Орел на Дунав” се  проведе в римския град Нове

Император управлява за три дни Свищов и римския град Нове. Кметът Станислав Благов беше принуден да предаде всички символи на града след официалното откриване на Осмия фестивал на античното наследство „Орел на Дунав”.

Тази година фестивалът започна с освещаването на знамената на всички римски легиони, кохорти и племена, които се бяха събрали в Нове. Освещаването беше направено във възстановеното Светилище на знамената, което е спициална сакрална сграда в лагера на Първи Италийски легион в римския град. Веднага след това кметът Благов, император Траян и Негово превъзходителство Лешек Хенсел, посланик на Полша в България запалиха фестивалния огън. Министър-председателят Пламен Орешарски и кметът на София Йорданка Фандъкова изпратиха поздравителни адреси до участниците и организаторите.
Варшавският университет и Университетът в гр. Познан получиха наградите за опазване на българското културно наследство. Учени от двете висши училища проучват Нове повече от 50 години и затова време разкопките не са прекъсвани никога. Организаторите отличиха и двамата археолози проф. Тадеуш Сарновски и д-р Анджей Биернацки, които ръководят летните експедиции. Призът за популяризиране на българското историческо наследство отиде при сдружение „Кръг будител” и издаваното от него списание „Будител”.
200 реенактори от Италия, Румъния, Полша и България дойдоха тази година в Нове, където за първи път тази година се профежда целият фестивал. Всички демонстрации се случиха в реална среда. Там бяха построени лагерите на „варварските” готски племена, които идват от Полша, на даките, които са от Румъния, на траките и на легионерите. Както винаги през последните години сред участниците бе и най-влиятелната и голяма група в света, която идва директно от Рим – Группо Сторико Романов. Във фестивала участваха свищовската група за исторически възстановки към Съвета по туризъм – Свищов, както и Школата за оцеляване „Багатур”.
В трите фестивални дни жителите и гостите на Свищов за пореден път имаха възможност да наблюдават маршировки и изпълнения на военни команди, пазар на роби, гладиаторски битки, танци, да опитат римска кухня, да се докоснат до бита на обикновените римляни на античността. Организаторите на мащабната проява бяха предвидили и обиколка на Нове, където са възстановени две мащабни сгради – щабът на легиона и базиликата. Щабът е 7000 квадратни метра и няма друг подобен, разкриван при археологически разкопки. На 8000 кв. м. се намира и епископския комплекс с базиликата, която е втората по големина на Балканския полуостров. Нове е най-добре проученият римски град по Долен Дунав. Съвсем наскоро в него приключи и изключително мащабен проект, финансиран с 5,8 млн. лв. по ОП „Регионално развитие”. Общината осигури 299 хиляди лева от стойността на начинанието, което е под надслов „Нове – сърцето на легиона”.
Александър ШАБОВ
Дунавско дело

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищовец е авторът на първата печатна книга

Българският католически епископ Филип Станиславов (роден в с. Ореш, край Свищов) издава...
Научете повече»


Дарителска Кампания