Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Лора Сарандева – “неудържима и блестяща”

Лора Сарандева – “неудържима и блестяща”
Добавена на: 2014-02-07 14:34:47

Следейки от дълго хандбалната игра у нас, няма как човек да не забележи “острието” и “голямата надежда” в този спорт, както я наричат всички.

Следейки от дълго хандбалната игра у нас, няма как човек да не забележи “острието” и “голямата надежда” в този спорт, както я наричат всички. Това е Лора Сарандева - спортист № 1 на Свищов за 2013 година. Носителка на много награди, тя е отличен пример, на който много от мечтаещите за хандбални успехи могат да завидят, защото въпреки още крехката си възраст, при нея тепърва успехите предстоят. Лора израства в семейство на спортисти-хандбалисти. Това в голяма степен предопределя спортната й кариера, тъй като още 6-годишна тя вече е в залата, подтиквана и насърчавана от своя баща - бившият хандбалист Димитър Сарандев. И започват да се трупат успехите. С отбора на ХК „Нове 99” с треньори Величка Плачкова и Милена Блажева печели много купи, медали и индивидуални отличия. В националните отбори за 15, 17, 19 и 20 годишни се вписва подобаващо и защитава името на България. През 2012 година на балканиада в Бургас, Лора става балкански шампион с награда за голмайстор на първенството. Въпреки крехката си възраст, Лора е една от водещите и опитни състезателки и в женския местен тим “Нове – 99”. Тя мери сили и с по- големите и води отбора към победи. Притежава отлично пласиране, техника на овладяване на топката, перфектен пас, страхотен поглед върху играта и най- вече бомбен удар, категорични са корифеите в този спорт. Тя е и стопроцентов изпълнител на 7-метрови удари. Лора е сред голмайсторите ни в „А” група, където миналата година е втора, а сега, след първия полусезон на първенството, е първа със 77 гола. Две поредни години Лора попада в топ 10 на най- добрите хандбалистки на България. Най- блестящите й постижения през 2013-та са златните медали от турнира на предизвикателството за жени до 20 години „Чалъндж трофи” в Монтерей, Мексико. Едва 16-годишна, Лора е най-полезната състезателка на финала с Конго с най-много точни попадения - 9 и интерконтинентална шампионка. Затова на церемонията миналия петък Лора Сарандева получи и две награди от българската федерация по хандбал. Треньорът на националния отбор по хандбал Христо Коев й връчи статуетка, доказваща принадлежността й към националния отбор за жени до 20 години с най-сериозен успех за родния хандбал през 2013-та в Мексико. Втората статуетка е за признанието, че Лора е сред 10-те най-добри хандбалистки в България.
Това е Лора Димитрова Сарандева – неудържима и блестяща, възпитаничка на един прекрасен спорт. Спортистка от висок ранг, която поради недооценяване и недобро финансиране на хандбала у нас, ще търси реализация в някой европейски тим. А дотогава й предстои възстановяването след оперативната интервенция и квалификации за европейско първенство с различните възрастови формации на националния отбор, световното ученическо първенство в Турция и ред други състезания.
Дунавско дело

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Първото училищно дарение в България

През 1812 г. свищовецът Филип Сакалариевич, търговец във Виена, прави първото в България...
Научете повече»


Дарителска Кампания