Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Ореш се побратими със село Стар Бешенов, Румъния

Ореш се побратими със село Стар Бешенов, Румъния
Добавена на: 2014-01-17 13:59:06

Ореш се побратими със село Стар Бешенов, Румъния
Ореш се побратими със село Стар Бешенов, Румъния

Поводът за проведената миналия петък среща в ритуалната зала на читалището в село Ореш бе побратимяването на двете села.

Поводът за проведената миналия петък среща в ритуалната зала на читалището в село Ореш бе побратимяването на двете села. Съгласно подписания договор  от Любомир Иронов и Георги Наков, кметове на двете села, страните ще полагат усилия за поддържане на приятелски контакти между жителите на двете села, за установяване на икономически и търговски връзки, за обмен и сътрудничество в областта на образованието, науката, културата, спорта и др. Договорът за побратимяване е изработен в четири идентични екземпляра – на български, румънски, старобългарски (диалект) и английски език. Силно развълнуван кметът на Стар Бешенов Георги Наков, завършил право в Софийския университет, разказа накратко предисторията на побратимяването на двете селища. Тя е свързана с гоненията на българските католици след Чипровското възстание, с тежката съдбата на католиците – събития, довели до изселването на семейства с корени от Ореш, Белене, Трънчовица и Лъжене преди 275 години и основаване на село Стар Бешенов в 1738 година. Това станало по покана на католическия свещеник Никола Станиславич, племеник на Филип Станиславов, роден в град Крайова. “Тези българи, все още националисти, знаят коя е родината им и след освобождението от турско робство се завръщат в България и основават Драгомирово, Брегаре, Бърдарски геран, Асеново и Гостиля. Близо 300 година сме запазили своята идентичност, език и вяра. Стремим се да поддържаме българщината.”, каза  Георги Наков. Кметът на Ореш благодари на колегата си за това, че той е направил първата стъпка към побратимяването през май м.г. За гостуването си през август м.г. в Стар Бешенов кметът Иронов сподели: “Трябва да ви призная, че бях изключително много изненадан, когато там чух нашия орешенски диалект. Ние сме горди, че тези българи са запазили духа си, че продължават да търсят корените си и желаят да се побратимим.”
Галя ФИРОВА

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е първата търговска гимназия

Свищовецът Димитър Хадживасилев, търговец в Букурещ, подарява през 1882 г. средства за...
Научете повече»


Дарителска Кампания