Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

12-годишната Яна от Севлиево с Гран При от националния конкурс “Звездици за Лора”

12-годишната Яна от Севлиево с Гран При  от националния конкурс “Звездици за Лора”
Добавена на: 2013-04-17 09:47:02

И в тазгодишното издание на фестивала участниците бяха разделени в четири възрастови групи от 5 до 19-годишна възраст.

12-годишната Яна Димитрова от Севлиево е носител на Гран при от Деветия национален конкурс за популярна песен “Звездици за Лора”, който се проведе на 6 и 7 април в нашия град. На специална церемония в неделя вечер тя получи изработената от великотърновския скулптур Чавдар Велчев статуетка лично от Илиян Николов, баща на Лора, която загина на 4 април 2004 г. във водите на река Лим.
Два дни на сцената на ПБНЧ “Еленка и Кирил Д. Аврамови - 1856”, на която талантливата млада свищовска звездица Лора изпя много песни, се явиха 88 млади дарования от цялата страна. И в тазгодишното издание на фестивала участниците бяха разделени в четири възрастови групи от 5 до 19-годишна възраст. На първи тур те изпълняваха българска песен, а на втория - песен по избор. Председател на 9-членното професионално жури бе отново певицата Маргарита Хранова.
Ралица Дънкова от Добрич е носител на специалната награда на кмета на Община Свищов. Грамота с плакет на Общината, сувенирни материали от нашия град и 200 лв. й бяха връчени лично от кмета Станислав Благов. 19-годишната Мелиса Александрова от Свищов получи пък наградата на МФ “Алеко Константинов”. На 13-годишната изпълнителка Лия Любенова от Велико Търново бе присъдена наградата на ПБНЧ “Еленка и Кирил Д. Аврамови - 1856”Награди раздадоха още “Реклами Братов” и книжарница “Галактика”.
Атракцията на тазгодишното издание на традиционния вече фестивал бе 4-годишна изпълнителка от Добрич. Именно Магдалена Димитрова получи наградата за дебют на журито. Нейните изпълнения бяха оценени по достойнство и от публиката в читалищния салон. Момичето получи и специална награда – членовете на журито с лични средства й купиха плюшен мечок, който й бе връчен от члена на журито Етиен Леви. Високото ниво на участниците затрудни професионалното жури и наложи в някои от категориите на генералното класиране да бъдат наградени повече от един участник. В гала-спектакъла от конкурса в неделя вечер участваха всички призьори. По традиция със свои изпълнения зарадваха публиката призьори от минали конкурси – София Петрова и Християна Дънкова.
Националния конкурс за млади изпълнители на популярна песен “Звездици за Лора” закри Илиян Николов, който благодари на всички участници, изпели своите песни в памет на Лора. Според него, както и според болшинството от участниците във феста, конкурсът напомня на всички, че нелепо загиналите деца също са имали талант, мечти и приятели. Конкурсът “Звездици за Лора” се отличава от останалите освен по това, че всички идват пеят за Лора и си тръгват със спомена за нея в очакване на следващия конкурс, и заради липсата на такса за участие.
На финала на Деветия национален конкурс за популярна песен “Звездици за Лора” прозвуча химнът “Звездата на Лора” и запис от изпълнение на Лора. Организатори на този конкурс са бащата на Лора - Илиян Николов, Община Свищов, ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови 1856” и фондация „Ангели от Лим”.
Александър ШАБОВ
 
 

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Кой е Николай Катранов

Николай Катранов, руски възпитаник, поет, е роден в Свищов през 1829 г. и умира в Италия...
Научете повече»


Дарителска Кампания