Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

СА „Д. А. Ценов” отбеляза официално 8 декември, денят на българските студенти

СА „Д. А. Ценов” отбеляза официално 8 декември, денят на българските студенти
Добавена на: 2011-12-09 11:43:42

В аулата на СА „Д. А. Ценов” се проведе тържество по случай на 8 декември, официалният празник на българските студенти.

СА „Д. А. Ценов” отбеляза официално 8 декември, денят на българските студенти
 
 
 
            В аулата на СА „Д. А. Ценов” се проведе тържество по случай на 8 декември, официалният празник на българските студенти. Освен ректорът на Стопанска академия, студентите и техните преподаватели почетоха редица VIP гости, сред които ректора на румънския университет „Валахия”, проф. д-р Йон Кукуй, историкът и общественик проф. д-р Андрей Пантев, областния управител доц. д-р Пенчо Пенчев, председателя на ОбС Свищов Светлана Георгиева и др.
         Пред аулата, препълнена със студенти, преподаватели и възпитаници на едно от най-аристократичните висши учебни заведения в България, ректора на Стопанска академия прочете своя традиционен официален поздрав. „Осми декември е празник не само на студентите, а на вдъхновението и младостта. На университетската кауза и стремежа към познание. Това, че тази година празника съвпадна със 75 годишнината на нашата Алма Матер ни дава повод не само да отчетем настоящето, но и да се върнем в мислите си назад в миналото към предците, завещали ни днешното водещо място”. Ректорът пожела на студентите много веселие и приятни емоции през предстоящите празници, но закачливо ги предопреди, че каквото и да правят, да не забравят, че са част от Стопанска академия и на плещите си носят нейния авторитет.
         По-късно с интелигентния си и завладяващ стил, аудиторията омагьоса проф. Андрей Пантев. Интелетуалецът се обърна към присъстващите с уверението, че студентския празник е не просто ден в календара, а състояние – битово и емоционално. В него не могат да се вградят „политически инжекции или намеци”. Това е празник, който завинаги ще топли сърцата на всеки, който е бил някога студент. Дори сега да не ви е дотам тържествено – заяви професора – след години ще оцените този миг. След лиричното встъпление, проф. Пантев влезе в присъщия си стил: „Историята не може да утеши съвременните ни импотентност и бездействие. Не е укорително, че величаем нашата история, но тя не е безукорна. В нея има и регрес, и мрак, и невежество, и рачешки стъпки. Днес нищо не е останало от онова „Край Босфора шум се вдига”, но е останал Българския език. Него ценете и носете”. В заключение Андрей Пантев апелира към патриотизма на студентите: „Вие обичате майка си когато е в беда, болна или самотна. Същото е с родината. Същото е с Алма Матер”.
         Пред студентите и преподавателите, своите поздрави поднесоха още проф. Йон Кукуй, областня управител доц. д-р Пенчо Пенчев, председателя на ОбС Свищов Светла Георгиева, председателя на Студентски съвет Мария Немска и др. На финала на тържеството бяха дадени награди на студенти, изявили се в областта на науката, спорта и студентското самоуправление от страна на ректора на академията, фондация „Д. А. Ценов”, Студентски съвет и Общински съвет Свищов.  
 
Димитър Спасов

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Първото училищно дарение в България

През 1812 г. свищовецът Филип Сакалариевич, търговец във Виена, прави първото в България...
Научете повече»


Дарителска Кампания