Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Възпитаник на Академията преподава в престижен американски университет

Възпитаник на Академията преподава в престижен американски университет
Добавена на: 2011-11-25 11:25:51

Йото Йотов завършва в Свищов през 2000 г. специалност „Международни икономически отношения”. Трансферира в САЩ като бакалавър, а през 2007г. получава докторска степен по икономика в Бостън.

„Стопанска академия има много да даде, стига да поискате да вземете”. Това заяви пред свищовските студенти Йото Йотов – възпитаник на СА „Д.А.Ценов” и настоящ преподавател в Университета Дрексел, Филаделфия, САЩ. Срещата - дискусия на Йотов със студенти бе инициирана от Център за международно сътрудничество и проекти и Образователен и кариерен център при Стопанска академия, като тази среща продължи инициативата на двата центъра да срещат настоящите студенти с вече реализирали се възпитаници на свищовската Алма матер. „Йото Йотов е един млад човек, дръзнал да претвори в реалност своите мечти. Именно тази позитивна нагласа, тази упоритост и всеотдаване са добрият пример при преследване на целите”, заяви директорът на Образователния център доц.д-р Красимир Шишманов, представяйки госта. Той подчерта, че за един преподавател най-голямото удовлетворение са неговите студенти, реализирали се с високо ниво на професионализъм.
Йото Йотов завършва в Свищов през 2000 г. специалност  „Международни икономически отношения”. Трансферира в САЩ като бакалавър, а през 2007г. получава докторска степен по икономика в Бостън. Между предложенията за работа от няколко престижни американски университети избира Дрексел (Drexel University) и вече 4 години е асистент по икономика и международен бизнес. Семеен е, с двама сина, като със съпругата си се запознава още в Свищов. Освен с преподавателска, Йотов се занимава и с научно-изследователска дейност, която по думите му „там много се цени”. Правил е консултантски проекти за четири министерства в Канада, за световната банка и за Оксфордския университет. Пред свищовските студенти той изрази надежда в скоро време да може да работи по проекти заедно и с колегите си от Стопанска академия.     
Отговаряйки на въпроса какво му е дала свищовската Алма матер и как това му е помогнало в САЩ, Йотов сподели, че наред с личните контакти и добрите спомени, е получил „много добра и абсолютно достатъчна подготовка по различните предмети”, вследствие на което му е било по-лесно да завърши образованието си в Америка. Относно изискванията към студентите и критериите за тяхното оценяване, гостът коментира, че студентите в САЩ учат по-дълго време от българските студенти. Той разясни, че уменията им се тестват през цялата академична година и като пример посочи един среден клас в неговия университет, при който студентите имат по три изпита, тестове, контролни и домашни през цялата седмица, а на семестър се взимат по 5-6 класа. „Натоварени са и от това, че повечето от тях работят, за да се издържат, тъй като почти всички имат заеми, през ваканциите пък са ангажирани със стажове и нямат достатъчно време за забавления”, подчерта още гостът. Отговаряйки на въпрос, касаещ преписването, Йотов заяви, че преписването е „страст” на голяма част от студентите и даде няколко забавни примера от своята практика. Той обаче поясни, че в САЩ преписването е голямо престъпление и дори той е имал студент, изгонен от университета в следствие на преписване. Ако такова провинение бъде отразено в академичната справка, студентът не може да се прехвърли в друг университет. По време на срещата гостът отговори на всички зададени му въпроси, част от които касаят студентските стипендии, стажовете по време на обучение и възможностите за по-нататъшна реализация. На въпрос за мотивацията на младите хора в двете страни, Йотов сподели, че студентите в САЩ са по-мотивирани, което може до голяма степен да се дължи и на факта, че те плащат десетки хиляди долара, за да учат в университет. Относно подготовката и базата от знания обаче, които имат младите гора в двете държави, свищовският възпитаник с гордост заяви: „Едни от най-добрите ми студенти винаги са били българите”. Със съжаление той призна, че голяма част от добрите студенти в България отиват в чужбина, но изрази надежда, че много повече ще искат да се завръщат и да работят за просперитета на страната ни. „Вие трябва да имате самочувствие и да търсите подходяща реализация. Вярвайте в себе си, имате възможности, имате добро образование”, каза още на свищовските студенти  Йото Йотов. По думите му, за да  постигнат това, към което се стремят, младите хора трябва да имат още упоритост, постоянство, позитивно отношение и целенасоченост. 

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е първата търговска гимназия

Свищовецът Димитър Хадживасилев, търговец в Букурещ, подарява през 1882 г. средства за...
Научете повече»


Дарителска Кампания