Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

В Морава празнуваха стогодишен юбилей на читалище “Светлина-1911”

 В Морава  празнуваха стогодишен юбилей на читалище “Светлина-1911”
Добавена на: 2011-11-18 10:37:56

Юбилейните празници в Морава започнаха още на 8 ноември с празнична литургия и курбан по повод Архангеловден.

Миналата седмица в с. Морава с богата програма и с подобаваща тържественост бе чествана 100-годишнината на местното читалище ”Светлина-1911”. Читалището в селото поддържа широко разгърната художестена самодейност - вокална група, група за стари градски песни, състав за автентичен фолклор, детски и юношески танцов състав, театрален състав, както и библиотека с хиляди заглавия.
Юбилейните празници в Морава започнаха още на 8 ноември с празнична литургия и курбан по повод Архангеловден. На следващия ден на сцената на читалището гостува Драматичният театър при ПБНЧ “Еленка и Кирил Д. Аврамови-1856”  с постановката “Търси се лъжец” от Дм. Псатас, режисьор Марин Маринов, а на 10 ноември за жителите на селото изнесе богата фолклорна програма ансамбъл “Полянци” от град Полски Тръмбеш. По-рано същия ден пък бе открита обновената информационна компютърна зала към читалищната библиотека. За тази ценна придобивка за жителите на селото са предоставени три компютърни конфигурации, мултимедия, лаптоп и друга модерна техника, предназначена за всички желаещи да я ползват.
Кулминацията на читалищния юбилей бе в събота, когато се състоя тържествено събрание-концерт. То започна с мултимедийна презентация, илюстрираща по атрактивен начин активната дейност на художествените колективи при читалището, както и разнообразните форми на библиотечна дейност. В своето кратко, но интересно и емоционално слово председателят на читалището в Морава Милена Колева припомни любопитни моменти от целокупната му дейност през годините. Приветствия  към читалището-юбиляр поднесоха кметът на Морава Георги Георгиев, кметът на община Свищов Станислав Благов и зам.-кметът на общината Пламен Александров, който е и член на Управителния съвет на Съюза на народните читалища и председател на Първото българско читалище. Бяха поднесени поздравителни адреси от звено “Култура”, от читалища и кметства в общината. С грамоти и плакети бяха наградени дългогодишни читалищни деятели и самодейци от Морава. Накрая своето изпълнителско изкуство представиха художествените колективи на читалище “Светлина-1911”.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищовец е авторът на първата печатна книга

Българският католически епископ Филип Станиславов (роден в с. Ореш, край Свищов) издава...
Научете повече»


Дарителска Кампания