Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Храната в детските градини отговаря на изискванията

Храната в детските градини отговаря на изискванията
Добавена на: 2011-11-11 10:17:48

Стандартите за детските храни са записани в Наредба 6 на Министерството на здравеопазването и Наредба 9 на Министерството на земеделието и храните от 2011 година.

Храната, която се предлага на малчуганите, които посещават детските градини в общината, отговаря на изискванията за здравословно хранене. Това заяви Милена Богданова, ръководител на общинския отдел “Образование”. Стандартите за детските храни са записани в Наредба 6 на Министерството на здравеопазването и Наредба 9 на Министерството на земеделието и храните от 2011 година. Според тези документи се изготвя месечно меню, което е еднакво за забавачниците в града и селото. Освен това менюто отговаря на изискванията за балансирано хранене, норми за количество на сол, захар в грам храна, калоричност и т.н. Според проверките на Регионалната здравна инспекция, които се провеждат всеки месец, детските градини в общината отговарят на всички изисквания. Дори при последната проверка от месец октомври инспекторите от РЗИ са коментирали, че в нашите градини са изпълнени всички изисквания още преди въвеждането на наредбата, която е в сила от 16 септември т.г.
В детските градини в момента се предлагат четири хранения на децата. Две преди обяд, обяд и следобедна закуска. Стойността на хранодена в момента е два лева, като не се предвижда увеличението му, заяви Милена Богданова. Освен това срещу тази сума, която заплащат родителите на малчуганите, няма да бъде намален нито грамажът на храната, нито премахната супата или десертът, както става на други места в страната.
Според изискванията на новите наредби на децата трябва да се предлага телешко. В детското меню не трябва да присъства каймата, а мляното месо. Пилешкото трябва да е без кожа и тлъстини, като същото изискване е и за рибата. Киселото мляко трябва да бъде с масленост 2% и да отговаря на БДС, като същото изискване важи и за сиренето. В детските градини в общината отдавна не се ползва маргарин, уточни Милена Богданова. Зеленчуците, които се предлагат на децата, трябва да са пресни, като само извън сезона се допуска те да са замразени. Туршиите не се допускат в менютата на забавачниците, както и нектарите. От години в детските градини не се купува готова храна – всичко се приготвя в кухните на самите учебни заведения. Храната се приготвя според рецептурник от 2004 година, който е одобрен от Министерството на здравеопазването. Очаква се да бъде издаден нов рецептурник за детското хранене, който да е одобрен от Министерството на земеделието и храните. Относно храните в градините е в сила и система за контрол НАССР, която действа от години.
Храната за детските градини се осигуряват чрез обществена поръчка. В момента има сключен договор, който изтича на 10 ноември. След това ще бъде подписано споразумение до избора на нов доставчик. Милена Богданова бе категорична, че общината не е срещала никакви затруднения с фирмата, която осигурява към момента храни.

Александър ШАБОВ

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Кой е Николай Катранов

Николай Катранов, руски възпитаник, поет, е роден в Свищов през 1829 г. и умира в Италия...
Научете повече»


Дарителска Кампания