Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Десет щанда представиха в Овча могила ястия, характерни за свищовския регион

Десет щанда представиха в Овча могила ястия, характерни за свищовския регион
Добавена на: 2011-07-01 13:55:45

Десет щанда представиха в Овча могила ястия, характерни за свищовския регион
Десет щанда представиха в Овча могила ястия, характерни за свищовския регион
Десет щанда представиха в Овча могила ястия, характерни за свищовския регион

Най-интересните фестивали са кулинарните, защото освен че се наслаждават на музикалната програма, посетителите си тръгват винаги нахранени.

Най-интересните фестивали са кулинарните, защото освен че се наслаждават на музикалната програма, посетителите си тръгват винаги нахранени. Такъв е фестивалът “Пъстра трапеза на гости на моя град”, който се провежда за трета поредна година в общината. Вкусни гозби по стари бабини рецепти, дядови питиета, които повдигат градуса на настроението и кръшни нашенски хора събраха миналия петък десетки участника в Овча Могила. В кулинарната изложба свои щандове подредиха читалищата в селата Вардим, Морава, Козловец, Ореш, Царевец, Б. Сливово, Овча могила, Александрово и Червена, както и местното СУПЦ “Св. Кл. Охридски”. На тях желаещи да блеснат домакини се представиха с извадени от старите ракли рецепти на какви ли не гозби, изкушавайки присъстващите, сред които и летуващи в местния санаториум. За тях това пък бе чудесен повод да дегустират типично нашенски, домашно приготвени вкусотии и да се докоснат до магията на българския фолклор. Много от изложените ястия са свързани с църковни и християнски празници и са се превърнали в част от традициите и бита на местните общности. Още с откриването на фестивала организаторите му Пеньо Иванов – главен готвач и консултант на ресторанти, и Павлин Петров – председател на Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите А.Р.И.З.-7, насърчиха дошлите кулинари. Приветствиe от името на кмета на общината Станислав Благов поднесе секретарят Върбинка Конова, а кметицата-домакин Нели Великова обяви началото на феста.
И докато 4-членното жури обходи щандовете, опита от изложените вкуснотии и определи победителите в традиционни категории ястия, присъстващите се наслаждаваха на изпълненията на гостуващите общински читалищни състави. Освен журито, всеки присъстващ имаше възможност да опита от апетитните гозби и да се информира за начина на тяхното приготвяне. Наградата за най-вкусно ястие взе Росица Георгиева от Морава със своето “Свинско с булгур”. “Масленицата” на Магдалена Станчева от Александрово спечели в раздела “Автентична рецепта”, а за най-оригинално представяне журито отличи “Пържените краставици” на Иванка Пенева от Вардим. Призът за десерт беше присъден на Благина Симеонова от Овча могила за “Семейство таралежи”. Наградата за “Визия” отиде при Мария Мачева от Ореш за пълнените чушки “Чобанин”. Приза “Етно визия щанд” получиха жените от село Козловец. Сред традиционните им ястия и кулинарни атрибути, козловската библиотекарка Елка Евлогиева бе изложила книгата “Български народни гостби” на Ана д-ръ Хаканова, издание на излизащия тогава “Вестник за жената” с автентични български ястия от края на 19-ти и началото на 20-ти век. Журито присъди още 4 специални награди: “Вкусно ястие, приготвено от мъж” за картофената гарнитура на кмета на Царевец Генчо Генчев, “Тестено изделие” за пърленката от щанда на с. Червена, “Обредно ястие” за “Булчински кравай” на Вяра Мачкова от Б. Сливово. Щандът на възпитаниците на СУПЦ пък получи награда за цялостно представяне.
В шоуто участваха и ученици от ПГ по ЛПС – Свищов, специалност готварство. В състезателната програма двата отбора – на младежите и на девойките, подготвиха свинско с гъби и десерт с ябълки. Победители се оказаха девойките. Огромен интерес предизвика и състезанието “Кой изяде боба?”, сготвен по оригинална домашна рецепта от шеф Пеньо Иванов в професионалната кухня на Фестивала под специално опънатите шатри. Всички, които се престрашиха да се включат в отделните конкурси, получиха грамота за участие, а много си тръгнаха с награди, осигурени от партньорите на Фестивала. Предвид темперамента на нашенеца, по традиция и тази кулинарна изява започна и завърши с многолюдно хоро на мегдана пред читалището с пожелание за среща на националния кръг на конкурса „Пъстра Трапеза” 2011 във В.Търново през септември.
Галя ФИРОВА 

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е от последните завоювани градове

Свищов е измежду последните български селища, които биват завоювани от отоманците...
Научете повече»


Дарителска Кампания