Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Станислав Благов: Празникът на Свищов е празник и на цяла България

Станислав Благов: Празникът на Свищов е празник и на цяла България
Добавена на: 2011-06-28 14:32:08

Станислав Благов: Празникът на Свищов е празник и на цяла България

Станислав Благов, кмет на община Свищов, в интервю за Радио "Фокус" по повод 134 години от освобождението на града.

Станислав Благов, кмет на община Свищов, в интервю за Радио "Фокус" по повод 134 години от освобождението на града.

 

Водещ: На 27 юни 1877г. в хода на Руско-турската война под командването на генерал Михаил Драгомиров 14-та пехотна дивизия осъществява успешен десант в района на Свищов. Това са страници от българската история свързани с днешния ден. В резултата на блестящата военна операция срещу турските войски Свищов се превръща в първия български освободен град. В нощта на 26 срещу 27 юни 1877г. на изток от Свищов в низината на река Текир дере руският генерал Драгомиров призовава войниците си пламтящите думи - „Нас гледа цяла Русия, за нас няма фланг, няма тил. Има само фронт или отвъд Дунава, или в Дунава." Днес денят е празник на града. Честит празник на кмета на община Свищов -Станислав Благов.
Станислав Благов: Честит празник и на всички българи, защото това е празник не само на жителите на Свищов, а и на България. Защото какво има човек друго, освен живота и свободата и може и като клише да звучи, но тази свобода не ни е дарена и за нея за воювали хилядите наши съграждани и наши български патриоти, които всъщност провокират участието на руснаците в Руско-турската освободителна война. Това, което цитирахте вие, думите на генерал Драгомиров са наистина думи, които вдъхновяват, които имат невероятен заряд. И нещо друго, което винаги ни е правило впечатление на нас, свищовлиите, и на нас, българите, как подхождат тези думи „или отвъд Дунава, или в Дунава", думи, които са много близки на нашите революционери, които излизат с лозунга „Свобода или смърт". Няма алтернатива, няма боен зов за отстъпление. И ако има такъв боен зов за отстъпление, то е на противникът. Такъв не се е чул и Свищов се превръща действително в първия освободен град. Но малко известно е другото силно като слова послание, което синът на известния руски поет Пушкин, Александър Александрович Пушкин, изявява пред своите войници като казва: „Кавалеристи, погледнете, пред нас е България, свещена славянска земя. Там гинат нашите сестри и братя. Те чакат нашата помощ." За това е днешния ден малко след 9.00 часа звънят камбаните на нашата цръква „Света Троица", построена от майстор Колю Фичето, църква, която е с подарени камбани от царя-освободител Александър Втори. И в момента се отслужва заупокойна литургия, утриння в тази наша църква и започват празниците, посветени на 134 години от освобождението на Свищов.
Водещ: Очевидно атмосферата в града е не просто празнична, тя е тържествена. Как ще премине денят?
Станислав Благов: Надявам се нашите народни представители да посетят Свищов, пред Братската могила да положат цвете. Там ще бъде и генералният консул на Русия, Н.Пр. господин Климанов, множество граждани. Всъщност това е един празник, който е исторически празник на Свищов и цялото свищовско гражданство се надявам да има възможност да посети и ще посети местността „Паметниците", за да отдаде почит, за възхвала на геройски загиналите войни преди 134 години. Вечерта е предвиден концерт с участие на нашия детско-юношески танцов ансамбъл „Огнени ритми" и мъжка певческа група от едно наше село - Овча могила. Всъщност празникът е от изключителна значимост за нашия град и той се чества действително вече 134 години, нещо, което е много странно и може би малка част и от свищовската общественост знае, че през изтеклите години на комунизма, 45 години, там не беше възможно да се полагат цветя, да се отслужва заупокойна литургия в местността. Но нашият владика, великотърновският владика Григорий винаги е правил това с особено чувство на признателност.
Водещ: Достатъчно ли са свидетелствата днес, които напомнят за паметните страници от историята преди 134 години?
Станислав Благов: Очевидци отдавна няма да тези събития и както е казано, очевидец е само Бог и историята и ние трябва да успяваме към младите хора да изпращаме мислите и послания по един изключително адекватен начин, за да се поканим. Защото какво има един народ, ако не помни своята история, ако не прави своите изводи от своята история? И смятам, че този празник в Свищов се чества подобаващо. Когато чествахме 130-годишнината от освобождаването на Свищов, в местността „Паметниците" присъстваха повече от 15 000 наши съграждани и гости, което по своята същност само по себе си говори за отношението на свищовлията към историята, към традициите, към онази признателност, която следва да бъде предавана в поколенията.
Водещ: Какво днес бихте искали да пожелаете на жителите на Свищов? Какво не бива да забравят? Какво трябва на всяка цена да оставят на поколенията след себе си?
Станислав Благов: Аз смятам, че това, което трябва всеки един наш съгражданин да усети сам в себе си, е, че свободата е състояние на духа и действително, че тя е може би най-съкровеното, най-скъпото нещо, което човек притежава, и че тази свобода, за нея трябва да се воюва във всеки миг. Тази свобода трябва да бъде усетена с всички наши сетива и да имаме шанс и добра перспектива. Според мен това е най-важното, което трябва ние като граждани на една свободна страна да усещаме и да се борим за нея. Защото тя не е статукво, тя е процес.
Росица АНГЕЛОВА

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е родният град на Алеко Константинов

Наричан още "Щастливеца", Алеко Константинов е роден на 1 януари 1863 г. в Свищов....
Научете повече»


Дарителска Кампания