Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Ученици от СОУ "Н. Катранов" участваха в еврофорум

Ученици от ІІ б и ІV б клас на СОУ "Николай Катранов" участваха в европейски детски форум

На 25 март 2011 г. учениците от ІV б клас с учител Ценка Димитрова и ІІ б клас с учител Снежана Блажева участваха в Европейския детски форум - заключително събитие по проект "Европа за децата, Европа с децата" на Европейски информационен център – Велико Търново. Проектът е финансиран по програма "Фундаментални права и гражданство" на Дирекция "Правосъдие" на Европейската комисия.
Целта на проекта е да повиши информираността и разбирането за детските права сред заинтересованите страни в целевите региони, като същевременно изгради модел за популяризирането им и създаде предпоставки за активно включване на децата в този модел.
В рамките на проекта се осъществиха следните дейности:
• Сравнително изследване на националните правни рамки за защита правата на детето;
• Подготовка на методически материали за преподаване на правата на детето;
• Тестване на пакета методически материали в клас;
• Отпечатване и разпространение на методически материали – пособие за учителя, пособие за ученика, CD с обучителни материали, сборник тестове;
• Национални конкурси за рисунки, отразяващи правата на детето;
• Национални кампании за популяризиране на правата на детето;
• Подготовка на проект на "Европейска харта за правата на детето";
46 деца и 20 учители от България, Словения и Испания участваха в Европейския детски форум.
Представители на СОУ "Николай Катранов" град Свищов, Силистра, с. Искра, Ихтиман, Смолян, с. Търън и Русе бяха участниците от България във форума.
В продължение на година от януари 2010 година до юни 2011 година 5 895 деца и 483 учители в трите страни работиха по изучаване правата на децата.
В Интерхотел Велико Търново студенти от Великотърновския университет, заедно с децата, представиха открити учебни практики по правата на детето. В 6 групи участниците изработиха пирамиди на правата на детето. "Една от игрите, които ни харесаха най-много беше да си нарисуваме дланите и в тях да напишем нещо хубаво", споделяха децата.
В 14 часа в сградата на Музей "Възраждане и учредително събрание" участниците във форума връчиха Харта на правата на детето на Галина Банковска, зам.-председател на Комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта в Народното събрание. С видео приветствие се включи евродепутатът от групата на ЕНП. Поздравление към участниците направи Христо Христов, областен председател и депутат от ГЕРБ.
Индира Саркар, Неделя Самоковлиева, Мария Караджова и Теодора Тачева бяха говорители на двете работни групи и дадоха интервюта за Евроком "Царевец", телевизия "7 дни" и БНТ "Север център".
За спомен от събитието децата получиха красиви чанти пълни с красиви и полезни книги, тениски и хвърчила.
Силно впечатлени и дълбоко развълнувани от участието си в Европейския детски форум "Европа за децата, Европа с децата" искаме да благодарим на г-жа Теодора Калейнска и г-жа Мариела Георгиева, че ни включиха в този значим и интересен проект!

Надя Мочкова
СОУ "Николай Катранов"

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Кой е Николай Катранов

Николай Катранов, руски възпитаник, поет, е роден в Свищов през 1829 г. и умира в Италия...
Научете повече»


Дарителска Кампания