Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

14 души скочиха след кръста на Йордановден

22-годишният Иван Тасев от София извади кръста на Йордановден в Свищов тази година. Младежът е студент четвърти курс, специалност "Финанси" в Стопанската академия. Иван посвети своя успех на всички българи, пожелавайки им много здраве и щастие. Той сподели, че много пъти е участвал в ритуала на този празник – в София, Сандански, сега и в Свищов, но за пръв път хваща Богоявленския кръст.
Общо 14 души скочиха във водите на Дунав след кръста. И тази година ритуалът бе изпълнен в местността "Паметниците" и в него се включиха хора от Свищов, Левски и Павликени. Светият кръст бе хвърлен в реката от архиерейския наместник на Свищовска духовна околия свещеноиконом Димитър Андонов от кораб на Гранична полиция.
За разлика от миналата година, когато в надпреварата участва и дама, този път смелчаците бяха само от мъжки пол. В групата отново бяха ветеранът Петър Цветков и традиционният победител през последните няколко години Иван Христов.
Въпреки студеното време, десетки свищовлии и гости на града дойдоха на "Паметниците", за да наблюдават "на живо" ритуала.
Както повелява традицията, победителят в надпреварата бе дарен за здраве от архиерейския наместник и присъстващите. Също по традиция всички участници получиха парични награди от кмета на Общината Станислав Благов, който бе гост на празничния ритуал. Освен него, празника бе уважен от председателя на Общинския съвет Милен Манолов, почетният гражданин на Свищов диригентът Тодор Кабакчиев, общински съветници.
По-рано сутринта Йордановден в Свищов започна с празнична Света литургия и Велик водосвет в храма "Света Троица".
И тази година бе спазена традицията, ритуалът за хвърляне на кръста на Йордановден да бъде изпълнен и в свищовското село Вардим.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Първото училищно дарение в България

През 1812 г. свищовецът Филип Сакалариевич, търговец във Виена, прави първото в България...
Научете повече»


Дарителска Кампания