Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Един от най-ценните ръкописи във фонда на Читалищн

Един от най-ценните ръкописи във фонда на Читалищната
библиотека ще участва в национална изложба
Уникалната книга отпътува за столицата с охрана
При засилени мерки за сигурност, с осигурена охрана, един от най-ценните ръкописи във фонда на свищовската библиотека при ПБЧ "Еленка и Кирил Д. Аврамови" – "Служебник или Устав Божествены службы" от 1639 г., отпътува в сряда за София, където ще остане до края на месеца, информираха за в-к "Свищовски бряг" библиотечните служители Веселина Спасова и Маргарита Колева.
Пътешествието на уникалната книга до столицата е във връзка с участието му в национална изложба, подготвяна от Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", съвместно с Църковно-историческия и архивен институт към Българската патриаршия. Изложбата е на тема "Етрополската калиграфско-художествена школа от 17 век" и основната част от експонатите в нея ще бъдат тези, за които има конкретни данни за етрополския им произход. Точно такъв е и ръкописът от библиотеката при ПБЧ "Еленка и Кирил Д. Аврамови" в Свищов.
"Служебник или Устав Божествены службы" от 1639 г., който се съхранява в свищовската читалищна библиотека, се състои от 235 листа дебела памучна хартия с размер 210/140 мм и е подвързан с обвити в орнаментирана кожа дъсчени корици. Включва и месецослов, в който са отбелязани Петка Търновска и Симеон Сръбски. "Целият ръкопис е в много добро състояние и е много ценен.", споделиха служителките в свищовската читалищна библиотека, уточнявайки, че подобен ръкопис в Пловдивската библиотека, но само с 19 листа, е оценен за над 90 000 лева, а ръкописът в Свищов има цели 235.
Писмените културни паметници от фонда на Читалищната ни библиотека се съхраняват в специални метални шкафове и кутии, които са осигурени по проект за консервация и съхранение на уникати, финансиран от Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество преди десетина години.
В читалищната библилотека се пазят 12 ценни ръкописи и старопечатни книги. Сред тях са "Четвероевангелие" от 1568 г., "Благовестия" от 1575 г., "Постен триод" от 1619 г. и известния "Свищовски дамаскин" от 1753 г.
Във връзка с предстоящата изложба, посветена на "Етрополската калиграфско-художествена школа от 17 век, от Национална библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" уточняват, че изложбата ще бъде открита официално на 11 май – деня, в който се почита паметта на Светите равноапостоли и славянобългарски просветители Кирил и Методий, и ще продължи до края на месеца.
Изложбата ще бъде придружена от национална конференция под надслов "Етрополската книжовна школа и културният живот през 17 век в българските земи". Към библиотеката на ПБЧ "Еленка и Кирил Д. Аврамови" е отправена и покана, нейн представител да участва с доклад или съобщение във форума.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Предшественикът на Свищов е римският кастел Нове

Свищов - "градът на римските легиони". Лагерът е бил основан през 45 г. сл. Хр. по...
Научете повече»


Дарителска Кампания