Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Община Свищов взе участие в първия онлайн информационен ден организиран от ОП „Развитие на човешките ресурси“

Община Свищов взе участие в първия онлайн информационен ден организиран от ОП „Развитие на човешките ресурси“
Добавена на: 2020-04-09 16:41:15

Община Свищов взе участие в първия онлайн информационен ден организиран от ОП „Развитие на човешките ресурси“

Онлайн срещата се проведе във връзка с новия Компонент 3 на процедура „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания“.


Близо 100 общини се включиха в първия онлайн Информационен ден по Компонент 3 на операция „Патронажна грижа“

09/04/2020

Близо 100 общини от цялата страна се включиха в първия онлайн Информационен ден по Компонент 3 на операция „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания“, организиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Активната комуникация между Управляващия орган и желаещите да кандидатстват по компонента се осъществи с видео и чат връзка и продължи близо два часа. Поради големия интерес от страна на общините, на 10 април ще бъде проведен втори онлайн Информационен ден по Компонент 3 на „Патронажната грижа“. Линкът от първата видео среща ще бъде достъпен до всички, които искат да ползват информацията. Най-често задаваните въпроси бяха свързани с допустимостта на дейностите и разходите, както и възможностите за наемане на персонал.

„Социалната система е втора по натовареност след здравеопазването. В момента най-важно е да подкрепим усилията на всяка община, така че на всеки, който остане вкъщи, да му бъде осигурена храна, лекарства и да има кой да го посети“, заяви при откриването на онлайн срещата заместник-министърът на труда и социалната политика и ръководител на Управляващия орган на ОПРЧР Зорница Русинова. Тя изрази надежда, че с обединени усилия и съпричастност ще успеем да преодолеем тези тежки времена.

Русинова се обърна към представителите на общините с призив, при необходимост, да потърсят доброволци за предоставяне на услугите по Компонент 3. Националният кризисен щаб поддържа обща база данни от доброволци, от която всяка община може да се възползва. В разнасянето на храна и хранителни продукти по домовете на хората, обхванати в Компонент 3 на „Патронажната грижа“, може да се включи и персонал от детски градини и социални услуги, които в момента не работят. Ромските организации също подкрепят усилията на екипите на „Патронажната грижа“. Те са предоставили списъци с хора, които са се завърнали от чужбина и ежедневно имат нужда от снабдяване с храна. Достатъчно голям ресурс е акумулиран за хранителни продукти в подкрепа на най-нуждаещите се, уточни зам.-министърът. Проектът „Топъл обяд“ е удължен с два месеца. Над 40 000 нуждаещи ще получат хранителни продукти, които са налични в складовете на БЧК.

По Компонент 3 общините могат да наемат персонал за предоставяне на услуги по домовете на възрастни, хора с увреждания и под карантина за справяне с извънредната ситуация. Наетите служители ще доставят лекарства, хранителни и други продукти от първа необходимост със средства на потребителите. Хората в нужда могат да получат съдействие и в заплащането на битови сметки или заявяване и получаване на неотложни административни услуги. Всички общини, които вече изпълняват проекти по „Патронажна грижа“, могат да подадат искане за допълнително споразумение. Останалите общини, както и районите на Столична община, могат да кандидатстват самостоятелно или в партньорство.

Финансирането на дейности по Компонент 3 на „Патронажната грижа“ ще продължи до края на 2020 г. Ограничението е свързано с целта на компонента, който ще подкрепи най-нуждаещите се по време на епидемията, свързана с COVID-19. „След като преодолеем социалната изолация и икономическите последствия, ще можем да продължим с предоставянето на социално-здравните грижи“, подчерта зам.-министър Русинова.

Информация: https://esf.bg/blizo-100-obshtini-se-vkljuchiha-v-parvija-onlajn-informacionen-den-po-komponent-3-na-operacija-patronazhna-grizha/

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е основан първият български хор

Първият български хор е основан през 1868 година в град Свищов от всестранно надарения...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания