Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Пресконференция във връзка с влошеното водоподаване в Свищов дадоха представители на община Свищов и „ВиК Йовковци“

Пресконференция във връзка с влошеното водоподаване в Свищов дадоха представители на община Свищов и „ВиК Йовковци“
Добавена на: 2019-10-01 15:38:59

Подробна информация от проведената пресконференция

В.и.д. кмет на община Свищов Анелия Димитрова и началникът на Район Свищов към «Вик Йовковци» Румен Линев направиха изявление пред местните медии, относно актуалното състояние на проблема с водоподаването в град Свищов.
На извънредна пресконференция двамата разясниха какви са причините, довели до безводието, има ли опасност то да продължи още и какви мерки са взети от институциите.  Ето и подробна информация от проведената пресконференция:
 
-Г-н Линев, каква е текущата ситуация с водоснабдяването на Свищов и селата от общината?
 
-През изминалата нощ в района на Помпената станция отново бе констатирана авария на напорния водопровод, който обслужва град Свищов. За него става дума дълго време и трябва да обясним на гражданите, че напорната част и довеждащата се състои от три етапа. Три етапа, които са построени през 2010 г., 2011 г. и 2012 г. В тези три етапа са възникнали множество аварии – повече от 40. Фирмата изпълнител отказа да поеме своите гаранции, заради това Районът на ВиК в Свищов самостоятелно отстраняваше аварии и продължава да отстранява аварии на водопровод, който не е собственост на ВиК Йовковци. Всичко това се прави, за да осъществим нормално водоподаване на гражданите.
През изминалата нощ бе отстранена авария на напорния водопровод в района на Помпена станция – полиетиленов водопровод 500 на 16 атмосфери. Благодаря на колегите от ВиК Йовковци за помощта, която ми оказаха. Аварията възникна в 1 ч. през нощта, а в 8 ч. сутринта водоподаването бе възстановено и вече в ниските части на гр. Свищов има вода.
 
-Колко бяха всъщност авариите през последните 24 часа?
 
-За последните 24 ч. Район Свищов е отстранил 9 броя аварии по довеждащия и напорния водопровод за гр. Свищов.
 
-Защо ВиК Йовковци отказа да приеме този водопровод?
 
-Експертите от ВиК Йовковци, разглеждайки ситуацията, в която е било ВиК Свищов, множеството аварии, направиха констативен протокол. Не искаха да приемат водопровода като актив в такова състояние.
 
-Как виждате решението на проблема?
 
-Решението се показа през изминалите 2 г. Със заповед на областния управител бе свикана комисия и бе съставен протокол за проблемите на напорния водопровод в 3 точки. Една от тях бе подмяна на компрометираните участъци. На два етапа се подмениха 600 метра общо, като в тези участъци няма аварии. Това показва, че с подмяната на участъци авариите намаляват.
 
-Колко е нужно още да се подмени?
 
-Трите етапа са изградени от 2 различни фирми. Концентрацията на аварии е само към едната – „ВТ инженеринг“, исканията са изцяло към тях. Така че трети и втори етап – обща дължина напорна част около 2 хил. метра, а довеждащата – около 4 хил.
 
-Т. е. ако тези 6 км бъдат подменени, проблемът би бил решен?
 
-Може би не цялата част, а компрометираните участъци.
 
-Ще потвърдите или ще опровергаете появилите се информации, че градът ще остане без вода за 10-12 дни?
 
-Явно жителите на гр. Свищов не са разбрали правилно колегата инж. Росен Трифонов. Той обясни, че имаме решение на въпроса с водоподаването на гр. Свищов, като включим допълнителен водоизточник, за което се изисква технологично време, през което да се изяснят качествата на водоизточника и да се направи проверка на неговия довеждащ водопровод.
 
-Ако не възникнат нови аварии до довечера, кога най-рано Свищов може да очаква да бъде пусната водата?
 
-Както казах и по-рано, в ниските части на града има вода и това е нормално явление – в една деривация първо се запълва ниската част.
 
-Как ще реагирате при евентуална нова авария?
 
-Реакцията при авария е стандартно положение. Имаме ресурс, и то немалък. Ръководството на ВиК Йовковци никога досега не е отказвало съдействие. Имам уверението на инж. Владов като управител на дружеството, че и занапред ще е така. Община Свищов също много ни съдейства.
 
-Откъде гражданите могат да получават информация за евентуални аварии?
 
-От сайта на ВиК и на телефон 6 01 82.
 
- Загубата на вода при възникването на аварията, за сметка на дружеството ли ще са или за сметка на абонатите?
 
-Запълването на довеждащите водопроводи са техноогични процеси в една деривация и те не касаят абонатите на гр. Свищов.
 
-Г-жо Димитрова, какво е предприела Община Свищов?
 
-Напълно разбирам притесненията и неудобствата за гражданите, но искам да ги уверя, че общинското ръководство е предприело адекватните и възможни мерки във връзка с проблема с водоснабдяването. В непрекъснато сътрудничество и координация с ВиК Йовковци и неговия Район в Свищов.  Уведомили сме и МРРБ, РЗИ, областния управител, т. е. всички отговорни институции. Това, което правим, е да обезпечим детските, учебните, социалните заведения с вода, Болницата също, за да могат те нормално и пълноценно да изпълняват задълженията си. Така че всичко в рамките на нашите компетенции и възможности сме го извършили.
 
-Има ли опасност от разпространението на болести и от затварянето на детски градини и училища?
 
-Не, такава опасност няма. Както казах, обезпечили сме с вода детските и учебните заведения. От ВиК оператора увериха, че още днес ще бъде възстановено водоподаването. Така че няма опасност, нека гражданите бъдат спокойни.
 
ПРЕСЦЕНТЪР – ОБЩИНА СВИЩОВ

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е първата търговска гимназия

Свищовецът Димитър Хадживасилев, търговец в Букурещ, подарява през 1882 г. средства за...
Научете повече»


Дарителска Кампания