Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Извънредна пресконференция във връзка с влошеното водоподавене в Свищов дадоха представители на „ВиК Йовковци“ и община Свищов

Извънредна пресконференция във връзка с влошеното водоподавене в Свищов дадоха представители на „ВиК Йовковци“ и община Свищов
Добавена на: 2019-09-29 15:57:31

Няма да има режим на водата и няма опасност градът да остане без вода.

      В.и.д. кмет на община Свищов Анелия Димитрова, началникът на Район Свищов към «Вик Йовковци» Румен Линев и инж. Росен Трифонов – ръководител на отдел «Логистика» във «Вик Йовковци» дадоха извънредна пресконференция пред местните медии, във връзка със зачестилите аварии и лошото качество на водата.
Началникът на Район Свищов Румен Линев обясни, че причината за основния проблем, свързан с лошото водоподаване в Свищов е авария на довеждащия водопровод, който е изграден през 2008 година и все още е в гаранция. Спукването на въпросния водопровод и загубата на 5-6 хиляди кубика вода, е това, което е довело до влошаване на водоподаването, а маловодието на кладенците в село Вардим и повишената консумация на вода по време на трите празнични дни допълнително е спомогнало за задълбочаване на проблема. Румен Линев подчерта, че няма да има режим на водата и няма опасност градът да остане без вода. Има вариант за справяне с проблема и ВиК дружеството не е в безизходица. «Заедно с община Свищов ще вземем необходимите мерки, за обезпечаване на гражданите с вода», категоричен бе той.
Инж. Росен Трифонов потвъди, че основната причина за проблема е спукване на довеждащия водопровод, както и критичният минимум на кладенците във водоснабдителния район в зоната на Помпена станция - село Вардим. Той подчерта, че през почивните дни екипите на «Вик Йовковци»  не са спирали да работят и отстраняват аварии. «Имаме и друго решение, с което се надяваме до 10-12 дни да се отстрани проблема, но до тогава  ще има зони с по-ниско налягане и по-малко вода. За сега положението е овладяно.», каза още той.
На въпрос на журналист, каква е причината за честите аварии по довеждащия водопровод експертите от «Вик Йовковци» бяха категорични, че некачественото изпълнение на проекта е причина за това. Инж. Трифонов подчерта, че община Свищов е завела дело срещу фирмата – изпълнител, за некачественото изпълнение на проекта за изграждане на довеждащия водопровод, а ВиК дружеството, като оператор на територията на Общината от 2017 година, е отказало да приеме обекта, тъй като е в гаранция и е изключително компрометиран. При всяко отстраняване на авария, възниква следваща, а основната причина е некачествени материали и некачествено изпълнение на проекта.
За справянето с текущия проблем представителите на «Вик Йовковци» обясниха, ще че включат допълнителна мощност от един кладенец, който не е използван от няколко години, но за това е необходимо технологично време да се изчерпи водата и да се направи анализ на качествата ѝ. Ще бъде включен в употреба и един стар водопровод, който също трябва да се ревизира и за това ще са необходими 10-12 дни. Те успокоиха жителите на Свищов, че водата, която в момента тече по водопреносната мрежа, макар да е замътена, не е с влошено качество и могат да бъдат спокойни, че е обеззаразена и се контролира редовно от «Вик Йовковци» и РЗИ – Велико Търново. Всички мерки, които е трябвало да бъдат взети са взети.
Относно глобаното решение на проблема, те бяха категорични, че е необходима цялостна подмяна на «новия» довеждащ водопровод, който беше официално открит през 2010 година и за който Общината връща заем в размер на 2 млн. лв., а държавата е финансирала с още два.
Към момента вода за град Свищов се подава от стария довеждащ водопровод, а «новият» е неизползваем.
В заключение в.и.д. кмет на община Свищов Анелия Димитрова обобщи, че общинското ръководство е предприело адекватни мерки за справяне с проблема. Чрез медиите, тя се обърна към жителите на Свищов с думите:
«Всичко, което е било възможно сме го предприели. Уведомен е областният управител, в непрекъсната координация сме с «ВиК Йовковци» и благодарим за разбирането на гражданите. Стараем се да се справим в бързи срокове с този проблем, но има факти и обстоятелства, които не можем да променим и има граници, които не можем да прекрачим, така че всичко, което е било възможно да се направи е направено и аз апелирам за разбиране и толерантнотст от страна на населението.»
 
ПРЕСЦЕНТЪР – ОБЩИНА СВИЩОВ

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Кой е Николай Катранов

Николай Катранов, руски възпитаник, поет, е роден в Свищов през 1829 г. и умира в Италия...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания