Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Тържествено бе чествана 70-годишнината на дружество „Академик”

Тържествено бе чествана 70-годишнината на дружество „Академик”
Добавена на: 2019-07-08 15:44:54

Тържествено бе чествана 70-годишнината на дружество „Академик”
Тържествено бе чествана 70-годишнината на дружество „Академик”
Тържествено бе чествана 70-годишнината на дружество „Академик”

Много бивши и настоящи спортисти и деятели, свързани с „Академик” присъстваха на празника

Навършването на 70 години от основаването на дружество за физкултура и спорт „Академик” в Свищов събра над 200 гости, голяма част от които спортни звезди от близкото минало и настоящето.
Историята на „Академик” започва на 10 ноември 1949 година в Първа аудитория на Висшето училище за стопански и социални науки „Димитър А. Ценов», когато се провежда събрание за учредяване на Доброволна спортна организация на студентите в Свищов. Тя приема името „Академик». За първи президент е избран професор Стефан Станев, който след няколко месеца печели и изборите за ректор на Висшето училище. През същата година в Свищов се основават нови спортни клубове, като основния спорт е футболът.
Тържественото честване на годишнината започна в салона на ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856”. Специални гости бяха Бончо Генчев – президентът на Зоналния съюз на БФС – Велико Търново, Иво Райчев – вицепрезидент на Българската федерация по хандбал и радио водещ, футболните легенди от близкото минало Илиян Киряков и Пламен Гетов, ректора на СА „Д. А. Ценов” доц. д-р Иван Марчевски, бивши ректори на Академията. Присъстваха и представителите на Общинското ръководство, водени от кмета Генчо Генчев и от председателя на Общинския съвет д-р Кристиян Кирилов.
Своя поздрав към спортистите отправи кметът на Общината Генчо Генчев. Той им благодари за усилията и отдадеността, с които са прославили името на „Академик” и на Свищов. Генчо Генчев подчерта, че благодарение на тяхното дело и до днес „Академик” (Свищов) е запазена марка в областта на спорта.
Доклад, посветен на 70-годишнината на „Академик”, прочете заместник-кметът в областта на спорта Борислав Замфиров. В него той припомни историята на „Академик” и стотиците отличия, които свищовското дружество печели в областта на леката атлетика, футбола, вдигането на тежести, спортната гимнастика, хандбала и други спортове.
На сцената на свищовското читалище десетки спортисти и деятели бяха наградени.
Президентът на Зоналния съюз на БФС – Велико Търново Бончо Генчев връчи златна значка от името на БФС на бившите футболисти на „Академик” Недялко Босилков и Никола Москов, както и на треньора Янко Гелов.
Сребърни значки от Българския футболен съюз получиха Анатолий Дончев, Асен Атанасов, Мариян Маринов, Атанас Атанасов, Димитър Кръстев, Николай Илиев, Николай Марков и Сербедар Алиев.
Специални плакети от БФС бяха връчени на президента на ОФК „Академик” Борислав Замфиров, членовете на УС на клуба Генчо Генчев и Кристиян Кирилов, на СА „Д. А. Ценов” и на водещия на тържественото честване – дългогодишният спортен деятел Николай Константинов.
От името на Община Свищов бяха връчени над 30 плакета на заслужили спортисти, треньори и деятели, сред които Янко Гелов – треньорът, класирал футболистите на „Академик” при второто им влизане в „А” група. За него бе изненада да получи и специален медал, с който Община Свищов го класира като един от десетте най-добри треньори на XX век. Отличието му е присъдено преди 19 години, но едва сега той имаше възможността да го получи.
Специално признание бе предвидено и за Иван Григоров – треньорът по спортна гимнастика, който е начело на отбора на САЩ на няколко поредни Олимпийски игри.
По-късно в храм „Света Троица” отец Михаил Миронов отслужи благодарствен молебен, на който присъстваха много от гостите на тържеството.
Официалната програма на честването завърши с футболната среща между ветераните на „Академик” и ЦСКА, която се игра на градския стадион. Съставът на ЦСКА бе предвождан от бившия национален треньор Пламен Марков, а в игра влязоха още популярни имена като Сашо Борисов, Дани Моралес, Пауло Кардозо, Евгени Маринов и вратарят Ивайло Иванов – състезател в миналото и на двата отбора. След равностойна и атрактивна за публиката игра, символичните гости от ЦСКА се наложиха с1:0 над „Академик”
ПРЕСЦЕНТЪР на Община Свищов

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Първото училищно дарение в България

През 1812 г. свищовецът Филип Сакалариевич, търговец във Виена, прави първото в България...
Научете повече»


Дарителска Кампания