Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Отбелязваме 2 април – Световния ден за информираност за аутизма

Отбелязваме 2 април – Световния ден за информираност за аутизма
Добавена на: 2019-04-02 15:51:27

Отбелязваме 2 април – Световния ден за информираност за аутизма
Отбелязваме 2 април – Световния ден за информираност за аутизма
Отбелязваме 2 април – Световния ден за информираност за аутизма

Дъбови дръвчета бяха засадени в двора на Дневния център за деца с увреждания и Центъра за обществена подкрепа

На 2 април отбелязваме Световния ден за информираност за аутизма. За осма поредна година България е част от световната кампания „Освети в синьо”, която се стреми да осведоми обществото повече за хората, диагностицирани с това заболяване. В синия цвят, който символизира аутизма, през годините са засияли хиляди емблематични сгради по целия свят. В нощта срещу 2 април сградата на Община Свищов също бе осветена в синия цвят, в знак на солидарност към хората с аутизъм.
По своеобразен начин Световния ден за информираност отбелязаха още Дневният център за деца с увреждания и Центърът за обществена подкрепа в Свищов. Екипите на двата социални центъра, заедно с деца, които ги посещават засяха в двора си 6 дъбови дръвчета. Те са им подарък от възпитаник на бившето училище „Алеко Константинов”, където сега се намират социалните заведения. Ася Михалова, директорка на Центъра за обществена подкрепа отбеляза, че по този начин се отдава значимото внимание, както на Световния ден за информираност за аутизма, така и на отбелязващата се в цялата страна Седмица на гората.
Теменужка Тодорова – директорка на Дневния център за деца с увреждания благодари на всички, които и тази година отбелязват 2 април и не забравят за хората с увреждания. Тя сподели, че Дневният център в Свищов в момента е посещаван от 38 деца, като средно на година около 10 от тях са с диагнози в спектъра на аутизма. Тодорова подчерта, че един от проблемите, които поставят майките на деца с аутизъм е, че няма национален регистър, който да следи за броя на децата с това заболяване. Световна е обаче тенденцията за прогресивно нарастване на броя на хората с аутизъм. Именно това прави още по-необходими и нужни услугите на социалните работници в тази сфера. Според едни от последните изследвания област Велико Търново е сред тези в България, които са с най-голям брой лица със заболявания от спектъра на аутизма.
2 април е обявен за Световен ден на осведоменост за аутизма от ООН през 2007 година.
Според статистиката, едно на всеки 150 деца по света се разболява от аутизъм. Общият брой на хората от аутистичния спектър формира около 2% от населението на света.
ПРЕСЦЕНТЪР на Община Свищов


Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е основан първият български хор

Първият български хор е основан през 1868 година в град Свищов от всестранно надарения...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания