Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС

ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС
Добавена на: 2017-09-18 14:40:31

ПО ПОВОД 150 ГОДИНИ ХРАМ „СВЕТА ТРОИЦА“ – СВИЩОВ

Уважаемо настоятелство на храм „Света Троица“,
Уважаеми съграждани богомолци,
 
През 2017 година Свищов живее под знака на няколко кръгли годишнини, с които градът ни се гордее и почита по достойнство. Навършиха се 140 години от Освобождението на Свищов и толкова ни делят от създаването на Първото самостоятелно гражданско управление в България, началото на което е поставено с образуването на Свищовската губерния. Още няколко годишнини свързани с Руско-турската война (1877-1878 г.), годишнини свързани с видни свищовци, и не на последно място предстои да отбележим 150 години от освещаването на най-емблематичната сграда за град Свищов и дом на всички миряни църквата „Света Троица“.
 
Градът на дарители и просветители помни святото дело на предците ни, които следвайки въжделенията за духовно извисяване са ни оставили ярки образци на изкуството, писаното слово и архитектурата. Храм „Света Троица“ е олицетворение на българския порив за свобода на духа. Построен със силата на вярата и щедрата дарителска ръка на свищовци, храмът устоява във времето и на природните превратности, за да ни внуши колко важно е да съхраним символите на будния възрожденски дух. 150 години църквата „Света Троица“ извисява величествен силует в градския пейзаж и завинаги свързва със Свищов имената на майстор Колю Фичето, Николай Павлович, Антон Станишев, Генчо Новаков, Нестор Траянов и всички други  благочестиви създатели и дарители на храма. На тях и на всички енорийски свещеници, които през годините са допринесли и допринасят за славата на храма и в него оставят частица от себе си, трябва да благодарим, да славим и да не забравяме.
 
По повод радостната годишнина на църквата „Света Троица“ пожелавам здраве и целомъдрие на Църковното настоятелство, и на служителите в храма. Пожелавам на всички нас, които с Христова вяра и родолюбие в душите си прекрачваме църковния праг, да пазим и възстановяваме сградата на храма, но и духовно да се съхраним, за просперитета и благополучието на цялата ни епархия.
И нека камбанният звън пробужда светли мисли, и не заглъхва никога…
 
Честит празник!
 

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е първата търговска гимназия

Свищовецът Димитър Хадживасилев, търговец в Букурещ, подарява през 1882 г. средства за...
Научете повече»


Дарителска Кампания