Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

СВИЩОВСКОТО СЪКРОВИЩЕ ПРИДОБИВА ВСЕ ПО-ГОЛЯМА ПОПУЛЯРНОСТ

СВИЩОВСКОТО СЪКРОВИЩЕ ПРИДОБИВА ВСЕ ПО-ГОЛЯМА ПОПУЛЯРНОСТ
Добавена на: 2017-03-17 13:25:28

СВИЩОВСКОТО СЪКРОВИЩЕ ПРИДОБИВА ВСЕ ПО-ГОЛЯМА ПОПУЛЯРНОСТ
СВИЩОВСКОТО СЪКРОВИЩЕ ПРИДОБИВА ВСЕ ПО-ГОЛЯМА ПОПУЛЯРНОСТ
СВИЩОВСКОТО СЪКРОВИЩЕ ПРИДОБИВА ВСЕ ПО-ГОЛЯМА ПОПУЛЯРНОСТ

Предстои представянето му и в старата столица на Норвегия

Изложбата, която се откри на 14 март във Виена, е част от научен проект на българската и австрийската академии на науките и ще бъде изложена в Kunsthistorisches Museum – Виена до 25 юни 2017 г. Свищовското съкровище е избрано да участва в тази изложба, посветена на металите и ресурсите през бронзовата епоха в източните части на Балканския полуостров. В нея ще участват и други съкровища от бронзовата епоха, съхранявани в регионалните и общински музеи в България. Организатор на изложбата от българска страна е Националният Археологически Институт с Музей към БАН, в партньорство с регионални и общински музеи. 
    Може да се каже, че Свищовското съкровище придобива все по-голяма популярност, тъй като през есента му предстои да бъде част от изложба в старата столица на Норвегия. На 1 септември част от Свищовското съкровище ще бъде изложено в Градския исторически музей в Берген, в организирана изложба: "Легенди в злато. Тракийски съкровища от България". За партньори в изложбата са избрани само дванадесет музея от България, един от които е свищовският. Градски исторически музей - Свищов предоставя за изложбата златните накити и бронзовите брадви от Свищовското съкровище, датиращи от средата на II хилядолетие преди Христа и глава от бронзова статуя на знатен мъж от първата половина на III век след Христа, открита при проучванията на римската извънградска вила до Посетителски център - Нове. Норвежкият музей ще извърши реставрация на стойност 10, 000 лв. на бронзовата глава. Изложбата ще бъде официално открита на 1 септември 2017 г. от норвежкия министър-председател.


     Свищовското съкровище е датирано в средата на II хил. пр. Хр. и се състои от тринадесет златни накита и шест бронзови предмета, всички поставени в глинен съд, заровен в земята. Откритото през 2011 г. съкровище е дарено от откривателя си Р. Тодоров на Градски Исторически музей - Свищов. В момента в Исторически музей – Свищов са изложени само репликите на златните накити.
 
ПРЕСЦЕНТЪР – ОБЩИНА СВИЩОВ

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Предшественикът на Свищов е римският кастел Нове

Свищов - "градът на римските легиони". Лагерът е бил основан през 45 г. сл. Хр. по...
Научете повече»


Дарителска Кампания