Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Усилено ремонтират храма „Света Параскева” в Червена

Усилено ремонтират храма „Света Параскева” в Червена
Добавена на: 2016-11-10 09:38:48

Усилено ремонтират храма „Света Параскева” в Червена

Покривът вече е изцяло обновен

Църквата „Света Параскева” в с. Червена е в процес на усилен ремонт, съобщи кметът на селото Петко Василев. През последните няколко месеца е подменен целият покрив. Сменени са част от гредите и други части. Обновяването засега е само на външната част от храма, защото коства много средства, обясни Петко Василев. Предстои до края на месеца цялостно измазване на църквата от външната й страна. Досега са инвестирани около 13 000 лева, обясни Петко Василев. По голямата част от тях са осигурени от дирекция „Вероизповедания”, след активното настояване на Община Свищов, а останалите средства са от наеми на земя, която е собственост на църквата.
- Храмът не е бил ремонтиран от 1970 г., така ми разказаха по-възрастните хора в селото – обясни Петко Василев. – Затова и доскоро бе в окаяно състояние. Имаше пукнатини, през които влизаше много вода. Нямаше и улуци. Има много неща, които трябва да се направят, за да бъде цялостно реновирана.
Кметът на селото е амбициран в рамките на своя мандат да се направи цялостно обновяване на облика на храма и да върне в него голяма част от вярващите.
Както вече е известно, по инициатива на общинското ръководство през първата половина на 2016 година настоятелствата на няколко църкви в община Свищов, съвместно с кметовете по места, написаха писма до дирекция „Вероизповедания” в Министерски съвет и до Великотърновската митрополия. Молбата им бе да бъдат отпуснати средства за належащи ремонти. Към писмата бяха приложени съответните количествено-стойностни сметки. След активно съдействие на Община Свищов бяха отпуснати средства за общо седем храма. За „Света Параскева” в Червена бяха отделени 6000 лева, а първите резултати от ремонта вече са налице. Кметът на селото Петко Василев планира разкриването на дарителска сметка, по която всички желаещи да помогнат за обновяването на храма, да могат да го направят.
 
Пресцентър на Община Свищов
 
 

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е първата търговска гимназия

Свищовецът Димитър Хадживасилев, търговец в Букурещ, подарява през 1882 г. средства за...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания