Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Дневният център за деца с увреждания в град Свищов посрещна скъпи гости

Дневният център за деца с увреждания  в град Свищов посрещна скъпи гости
Добавена на: 2016-11-03 15:35:21

Дневният център за деца с увреждания  в град Свищов посрещна скъпи гости
Дневният център за деца с увреждания  в град Свищов посрещна скъпи гости

Представители на обучителния център на Фондация Карин дом – Варна обмениха опит с колегите си от ДЦДУ в Свищов

      На 31.10 и 01.11.2016 г. представители на обучителния център на Фондация Карин дом – Варна и гост лектора от Великобритания - Сю Тюви посетиха Дневния център за деца с увреждания в Свищов. Директорът на обучителния център на фондацията Звезделина Атанасова  и Андреас Андреу - физиотерапевт и обучител  в Карин дом, заедно със Сю Тюви и екипа на ДЦДУ - Свищов, работиха за усвояване на нови техники в работата с деца на трамплин. Дневният център в гр. Свищов е втори в страната, след Карин дом, който въвежда в работата си терапевтичната употреба на трамплина. Въвеждането на иновативната терапия в Свищов стана възможно благодарение на проведена дарителска кампания, в която се събраха над 10 000 лева и се закупи трамплина. След извършения ремонт на помещение в УК „Ал. Константинов“ и позиционирането на съоръжението, екипът на социалната услуга имаше удоволствието да посрещне специалистите и отлични практици на този вид въздействия.
Скъпите гости бяха лично посрещнати от кмета на Община Свищов Генчо Генчев, ресорния заместник-кмет Анелия Димитрова и ръководителя на общинска служба "Социални дейности" Анелия Димитрова. Господин Генчев приветства постоянния стремеж на свищовския екип и директорът Теменужка Тодорова за развитието на социалната услуга и изрази мнение, че в годините Дневният център за деца с увреждания се е превърнал в емблема за висок професионализъм и гордост за Свищов. Зам.-кметът Анелия Димитрова беседва с гостите по въпроси касаещи терапевтичната употреба на трамплин и работата с деца с увреждания. Ръководителят на служба "Социални дейности" г-жа Димитрова обсъди социалните аспекти във взаимодесйтвието между ДЦДУ и Община Свищов, като всички се обединиха около мнението, че подкрепата на общините е ключова за успеха на такъв род инициативи и развитието на специализираните центрове.
През първия ден от посещението на гостите се проведоха практически сесии с участниците в обучението, за надграждане на уменията и компетенциите за използване на трамплина.  Забавлявайки се, екипите упражниха основните движения на трамплина и задаване на ритъма за подскок. В теоретична и практическа лекция Сю Тюви представи много идеи от практиката си, за работа на трамплин с деца в различни позиции – легнали по гръб, седнали, прави, с използване на допълнително оборудване /ролчета, триъгълни възглавници, музика, физиотерапевтични топки/. Тя сподели възможности за стимулиране на комуникацията, въвеждане и спазване на правила, изчакване на ред и др. техники.
През втория ден, със съгласието и участието на родителите, се проведоха терапевтични сесии с деца от Дневния център в гр. Свищов. Те бяха много забавни, насочени към нормализиране на мускулния тонус, баланса, повишаване на увереността и насърчаване на независимостта на децата, към повишаване осъзнаването на тялото, упражнения за редуване и подобряване на комуникацията – вербална и невербална.
Терапията на трамплин представлява терапевтична употреба на трамплина, с цел разбиране и насърчаване на моторните умения, усещането на тялото, баланса, координацията и комуникацията чрез терапевтични упражнения. Тези упражнения са подходящи за деца с различни диагнози и състояние, като ДЦП, аутизъм и други, но не са подходящи за деца със синдром на Даун, с импланти, следоперационни състояния, тежка епилепсия и други.
В годините екипът на Дневния център за деца с увреждания в Свищов утвърждава разбирано, че най-важно от всичко е терапията да се превърне в нещо приятно и забавно за детето и така да стимулира неговия напредък.
 
ПРЕСЦЕНТЪР – ОБЩИНА СВИЩОВ

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е родният град на Алеко Константинов

Наричан още "Щастливеца", Алеко Константинов е роден на 1 януари 1863 г. в Свищов....
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания