Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Пети Доневски представи новата си книга на празника на будителите

Пети Доневски  представи новата си книга на празника на будителите
Добавена на: 2016-11-02 15:10:50

Пети Доневски  представи новата си книга на празника на будителите
Пети Доневски  представи новата си книга на празника на будителите

Сборникът с научни статии се издава по повод 70 годишнината на автора

Дългогодишният бивш директор на Историческия музей в Свищов написа книга, в която споделя  своя богат опит от активната си археологическа дейност.
„Пети Доневски – Сборник научни статии”, така е озаглавено изданието на Исторически музей Свищов, което е изключително богато на снимков материал и е едновременно на български и английски език. Представянето на книгата  и нейния автор направи проф. Румен Иванов. Той сподели, че Пети Доневски е първият учен откриващ Легионен лагер в Силистра, а след това и на „Ноеве” в Свищов, което го прави единственият археолог открил два лагера на легионери. Неговият труд и проучванията му в гр.Силистра внасят яснота относно топографията на града. През 1972 година започва самостоятелни разкопки и постепенно, чрез откритията си той прави исторически разрез за един период от 2 до 6 век, в археологически аспект. Топографската карта дава представа за цивилни и военни сгради на площ около 19 хектара. По време на разкопки Пети Доневски открива множество предмети и бижута с висока археологична стойност, което дава възможност за анализ и проучване на бита и начина на живот на древните римляни. Интересно е откритието му на статуята „Римлянката”, намерена в запазен вид и цял ръст, което я прави изключително ценна. При завръщането си в родния град Свищов Пети Доневски  продължава да работи в сферата на археологията. Прави открития на източната крепостна стена на „Нове”  и проучва крепостта „Калето” – използвана от края на III до началото на IV век. През своя професионален път той има възможността да участва в много форуми, семинари и конгреси на международно ниво, което допълнително го обогатява като професионалист и му дава възможност да се среща с известни учени и доайени в областта на археологията. Не случайно колегите му казват за него, че е сред малкото археолози, които успяват да създадат духовна връзка между изследователя и неговия обект на изследване.
 
ПРЕСЦЕНТЪР – ОБЩИНА СВИЩОВ

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е основан първият български хор

Първият български хор е основан през 1868 година в град Свищов от всестранно надарения...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания