Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Пресъздават преминаването на руските войски през Дунав край Свищов със зрелищна възстановка

Пресъздават преминаването на руските войски през Дунав край Свищов със зрелищна възстановка
Добавена на: 2016-06-20 14:16:21

Атрактивна възстановка на преминаването на руските войски на река Дунав подготвя общинската управа в Свищов

Атрактивна възстановка на преминаването на руските войски на река Дунав подготвя общинската управа в Свищов. С историческия  акт ще бъдат отбелязани 139 години от освобождението на крайдунавския град. Мащабното събитие е насрочено за 10.30 часа на 26 юни 2016г. Същия ден на брега на Дунав, в местността „Паметниците“ ще се струпат опълченци от клуб „Традиция”. Те ще пресъздадат значимото събитие, като ще са в автентични военни униформи, ще стрелят с оръжия и ще плуват по Дунав с лодки. Зрелищното събитие ще започне с появата на 5 лодки с руснаци, които дебаркират на свищовския бряг. Те ще бъдат посрещнати със стрелба от турски оръдия. Ще последват бойни действия, като руските войски ще нападат, а османлиите ще се отбраняват. Зрителите ще наблюдават как нахлуват турски подкрепления, но пристигнал втори руски ешалон ще се включи в битката и десният бряг при Свищов ще бъде превзет. Претърпели огромни загуби, турците ще се оттеглят към село Вардим и Търново.
Освен, че ще наблюдават изявата на клуб „Традиция”, жителите и гостите на Свищов, както и официалните лица ще поднесат цветя и венци в историческата местност „Паметниците”. Това събитие ще предшества юбилейното честване на 140 години от преминаването на руските войски на Дунав край Свищов, който е първият освободен български град.
След прекъсване от 39 години по идея на новия кмет това паметно събитие от нашата история ще бъде отбелязано с редица културни и обществени прояви, които ще предшестват и съпътстват действията по възстановката. Още на 24 юни в градинката около паметника на Свободата в Свищов ще пристигне част от екипа на клуб „Традиция“, който ще експонира музей на открито, където гражданите и гостите на града ще имат възможност да се докоснат до дрехи, оръжия и предмети с историческа стойност и значение. Същата експозиция ще се пренесе в деня на възстановката в парк „Паметниците“, с което се предвижда да стане достояние на повече посетители. Тържествата на 26 юни продължават с празнична програма през целия ден с участието на местни изпълнители. 27 юни - денят, в който се отбелязва освобождението на Свищов ще премине с тържествено поклонение пред паметта на загиналите за свободата и независимостта на България.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е първият освободен град от турско робство

Следобеда на 26 юни 1877 г. генерал Драгомиров обиколил полковете и се обърнал към войниците...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания