Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

БОГОЯВЛЕНИЕ

БОГОЯВЛЕНИЕ
Добавена на: 2015-12-29 14:52:50

Покана за 06.01.2016 г.

Архиерейско наместничество и Община Свищов канят жителите и гостите на Свищов на 06 януари 2016 г. (сряда) на честването на големия християнски празник "Йордановден". Традиционният водосвет ще започне от 10.00 ч. в църквата "Света Троица", а от 11.30 ч. в местността "Паметниците" ще се проведе ритуала по хвърлянето на кръста в р. Дунав.

Богоявление (от старобългарски - явление на Бог) е един от най-древните християнски празници. Празнува се на 6 януари (Йордановден) Първоначално е посветен на раждането на Исус Христос и съпътстващите го събития: Обрезание Господне и Поклонението на Влъхвите. Исторически празникът в различните християнски традиции празникът е претърпял значителни изменения (в частност, от него се е отделило Рождество Христово[1]) и днес различните християнскиденоминации го празнуват различно.

Народа нарича празниците Богоявление и Ивановден по общо име "Водици", заради връзката им към вода.В Родопите има още една традиция на този ден да се хвърлят във водата младоженците (тези двойки, който са се оженили на миналата година), за да са живи и здрави цяла година. Къпането се извършва от специални хора "хаскари" или "къпинчари". Ако няма наблизо река, тогава церемонията се провежда до кладенец.

На този ден също се празнува рождения ден на великия син на българския народ Христо Ботев, краткият, но ярък живот, който е изиграл огромна роля не само в борбата на българския народ за свободата, но и в българската литература, история и култура.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

От Свищов е авторът на българския химн

Цветан Радославов е роден в Свищов през 1863 г., автор на песента "Мила Родино", която...
Научете повече»


Дарителска Кампания