Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Перспективи за реализация на IT специалисти представи Стопанска академия пред ученици

Перспективи за реализация на IT специалисти представи Стопанска академия пред ученици
Добавена на: 2015-12-03 15:08:26

Перспективи за реализация на IT специалисти представи Стопанска академия пред ученици

Ученици от СОУ „Димитър Благоев”, обучаващи се в направленията „Информационни технологии” и „Изкуства”, гостуваха в Стопанска академия за да се запознаят с перспективите за обучение в специалност „Бизнес информатика“ и реализацията на дипломиралите се студенти като IT специалисти.

Ученици от СОУ „Димитър Благоев”, обучаващи се в направленията „Информационни технологии” и „Изкуства”, гостуваха в Стопанска академия за да се запознаят с перспективите за обучение в специалност „Бизнес информатика“ и реализацията на дипломиралите се студенти като IT специалисти. Първата по рода си среща се проведе по инициатива на учители по информатика и информационни технологии, а гостите във Висшето училище посрещна директорът на Академичен център за кариерно консултиране и връзки с обществеността, доц. д-р Николай Нинов. За да предразположи учениците и да намали дистанцията, доц. Нинов още в началото на срещата поясни, че при комуникацията между студенти и преподаватели не се създават изкуствени бариери и всеки постигнат от обучаваните резултат се възнаграждава. Първите подаръци за учениците от свищовското училище бяха антистрес топки с логото на Стопанска академия, а по време на презентациите домакините отправяха изненадващи въпроси, за чиито отговори учениците получиха допълнителни поощрителни награди.
В ролята на домакини бяха още ръководителят на катедра „Бизнес информатика”, доц. д-р Веселин Попов и директорът на Академичния компютърен център Кирил Стоянов, които по забавен начин и достъпен за учениците език ги запознаха с водената в Академията специалност „Бизнес информатика” и реализацията на завършилите я студенти. Доц. Попов разясни какви дисциплини изучават студентите, избрали спец. „Бизнес информатика”, която е насочена както в областта на информационните технологии, така и в областта на икономиката. Сред направленията, в които са групирани специалните дисциплини са „Архитектура на компютърни системи”, „Технологии за комуникации”, „Операционни системи”, изучават се дисциплини в областта на програмирането, проектиране на информационни системи, автоматизация на офиса и други бизнес дейности. Доц. Попов поясни какви знания и умения придобиват студентите, какви са възможностите за реализация на IT специалистите, получаваните от тях възнаграждения като работни заплати и тенденциите за тяхното развитие. Ръководителят на катедра „Бизнес информатика” сподели, че обучението на студентите в тази специалност се осъществява не само от академични преподаватели, но и от утвърдени специалисти от практиката.
Широкият спектър от работни позиции за IT специалисти в Стопанска академия представи пред гостите директорът на компютърния център. Разяснявайки кои са основните отдели, какъв тип специалисти работят в тях и какви са конкретните им задължения, Кирил Стоянов подчерта, че над 90 % от софтуера, който се използва в Академията е разработка на компютърния център. Той показа на учениците специфични техника и устройства, поясни как функционира една оптична система, как се осъществява на практика безжична връзка. Интереса на учениците провокира и направената демонстрация на устройството и начина на работа на един от използваните в Академията сървъри, който Кирил Стоянов разглоби и сглоби пред любознателните им погледи.
Доволни от гостоприемството и получената информация, инициаторите на срещата отправиха пожелание към домакините този тип срещи и взаимоотношения между двете учебни заведения да се превърнат в традиция.
 
По материали на В-к „Дунавско дело“

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е от последните завоювани градове

Свищов е измежду последните български селища, които биват завоювани от отоманците...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания