Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Колоритен творчески тандем гостува с изложба в Свищов

Колоритен творчески тандем гостува с изложба в Свищов
Добавена на: 2015-12-03 15:05:57

Колоритен творчески тандем гостува с изложба в Свищов

Изложба с живопис и пластика на колоритен творчески тандем от групата на плевенските художници гостува в Свищов.

Автори на експонираните творби са Убавка Тончев от Сърбия и нейният съпруг Константин Симеонов – Костика. Запознават се като студенти в Националната художествена академия „Николай Павлович” – София.
В откритата във фоайето на Общината изложба, авторката от сръбски произход показва малка пластика, а Костика – пластика и живопис. За първи път представят своето творчество в Свищов, като поводът е чисто сантиментален – като дете Константин Симеонов е живял 8 години тук и е завършил ОУ „Филип Сакелариевич”. Двамата автори са известни със съвместните си изложби и работата си в областта на монументалната скулптура, малка пластика в камък и бронз. Участват в множество престижни национални изложби и международни симпозиуми по скулптура.
Част от представените в Свищов творби преди това са били показвани във Варшава и Братислава. Експозицията включва 18 пластики и 23 картини живопис. „В Академията бях приет живопис, но се влюбих в Убавка и преминах в нейната специалност”, споделя Костика и пояснява, че сега отново е усетил потребност да се върне към цвета. Убавка пък е щастлива, че има до себе си в изкуството своя съпруг, защото според нея скулптурата е трудна специалност за мъже, а още повече за жени. Двамата съпрузи са избрали за свой пристан Долни дъбник – родния град на Константин, и вече повече от 35 години творят в тяхното ателие. Водени от разбирането, че е много важно в една творба да няма чужда намеса и от желанието творбите им да са създадени изцяло от тях, те са си направили и собствена леярна и изработките им са уникати. „Ние не си приличаме в изкуството, което правим. Различни сме по темите и третировката на формата, нищо че сме в едно ателие. Винаги сме се старали да бъдем критични един спрямо друг”, споделя Убавка. В изложбата тя представя пластики на женски фигури, а той показва цикъл птици като полет на духа, скулптура, озаглавена „Диригента” с награда от бианале, пластики на Дон Кихот, античен мотив, клоун, рибар и др. Тандемът Убавка и Костика е добре познат не само в страната ни, но и в чужбина. Техни творби притежават всички големи галерии в България и частни колекции в Англия, Германия, Италия, Франция, Люксембург, Швеция, САЩ и др.
Изложбата на Убавка и Костика ще остане в Свищов до 11 декември.
Вероника ВАСИЛЕВА
В-к „Дунавско дело“

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищовец е авторът на първата печатна книга

Българският католически епископ Филип Станиславов (роден в с. Ореш, край Свищов) издава...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания