Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Първи български хор „Янко Мустаков“ изнесе концерт в Добрич

Първи български хор „Янко Мустаков“ изнесе концерт в Добрич
Добавена на: 2015-11-26 15:54:42

Първи български хор „Янко Мустаков” участва в съвместен хоров концерт, който се състоя в прекрасната органова зала на гр. Добрич.

Първи български хор „Янко Мустаков” участва в съвместен хоров концерт, който се състоя в прекрасната органова зала на гр. Добрич. Свищовските хористи гостуваха по покана на диригента и основател на дамски хор “Мистика” – Добрич, Росица Дурмушлийска, която е диригент и на детския хор “Проф. Захари Медникаров”, участвал в хоровите празници в Свищов през 2013 г. Освен домакините, на сцената на една от малкото в страната ни такива зали, своето творчество представиха и смесените хорове “Славянско единство” – Горна Оряховица и “Железни струни” – Разград.
В разнообразната програма на свищовските хористи бяха включени произведения на български и чужди автори, между които Чайковски, Форе, Щраус, Г. Петков и др. По традиция, ПБХ започна концерта си с песента на Янко Мустаков “Из кръв и дим”. Едно от произведенията в програмата на свищовските хористи в оригиналния си вариант е със съпровод на орган, но поради недоброто състояние на този скъп и рядък инструмент в залата, те не можаха да се възползват от уникалната възможност да пеят със съпровод на орган – така както са го изпълнявали преди време във Франция.
„Цялата организация на съвместния хоров концерт бе дело на дамите от хор “Мистика”, които с много любов бяха подготвили и специален жест за участниците. Всеки хор получи красиво опаковани бонбони с прикрепено към всеки един тях изработено пожелание “На многая лета”, разказа диригентът на ПБХ – Елизабет Людмилова.
След концерта се състоя среща на диригентите на участващите хорове с медиите, в която участва и д-р Валентина Георгиева (диригент на смесен хор “Черноморски звуци” – Балчик), представител на Българския хоров съюз. Тя приветства инициативата и пожела все повече такива изяви, които показват, че хоровото изкуство в България е живо и има бъдеще.
„Тази форма на съвместни изяви е добра, но поради липса на средства не се организират често в България подобни концерти, а би било добре хоровете да могат да представят творчеството си не само пред местната публика, но и пред любителите на това изкуство и в други градове”, коментира след завръщането си от Добрич Елизабет Людмилова. Пред в. „Дунавско дело” тя сподели, че за това си участие свищовските хористи отново сами са покрили част от разходите, друга част са от общите средства на хора, а Общината е осигурила транспорта.
През м. декември ПБХ “Янко Мустаков” ще има два концерта в Свищов – на 16.12.2015 г.ще бъде коледния концерт съвместно с детски хор “Дъга”, а на 25 декември е традиционния концерт в храм “Св. Пророк Илия”.
Вероника ВАСИЛЕВА
 

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Първото училищно дарение в България

През 1812 г. свищовецът Филип Сакалариевич, търговец във Виена, прави първото в България...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания