Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Свищов отбеляза 100 години от включването на България в Първата световна война

Свищов отбеляза 100 години от включването на България в Първата световна война
Добавена на: 2015-10-13 16:37:10

На 1-ви октомври се навършиха 100 години от включването на България в Първата световна война, в която страната ни дава няколко стотин хиляди военни и цивилни жертви.

Свищов отбеляза 100 години от включването на България в Първата световна война
 
На 1-ви октомври се навършиха 100 години от включването на България в Първата световна война, в която страната ни дава няколко стотин хиляди военни и цивилни жертви. В Свищов, годишнината беше отбелязана с поклонение пред паметника на 33-ти Свищовски полк.
В словото си ВрИД кмет Пламен Александров подчерта, че на този паметник са изписани имената на местности и върхове, напоени с кръв, сред които е и връх Каймак Чалан,наречен от тогавашни очевидци „адът на земята”. На това място загиват около 150 войници от Свищовска околия. Цитирайки част от имената им, кметът заяви, че това са хора, дали живота си за едно бъдеще не само на децата си, но и на своята бленувана обединена България. „Буренясаха не само хълмовете, буренясаха не само гробовете, паметта ни буреняса. Историята ни потъна в тръни”, каза Пламен Александров припомняйки за периодите, в които е било забранявано да се говори за проявения героизъм и саможертва на българските войни, участвали във войната. „Днес, 100 години по-късно, паметникът на 33-ти Свищовски полк ни задължава да говорим на децата си, че този героизъм не е бил напразно. Българският народ е искал да бъде обединен и свободен”, заяви кметът.   
В памет на жертвите беше отслужена панихида от архиерейски наместник отец Руслан Личев, отец Михаил Миронов и църковен хор от гр. Габрово. Цветя пред паметника поднесоха присъстващите представители на организации, институции, политически партии, ученици, граждани.

по материали на в. Дунавско дело

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е от последните завоювани градове

Свищов е измежду последните български селища, които биват завоювани от отоманците...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания