Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Награда – екскурзия до Москва за учител и ученик от СОУ „Николай Катранов“

Награда – екскурзия до Москва за учител и ученик от СОУ „Николай Катранов“
Добавена на: 2015-08-31 17:48:41

Награда – екскурзия до Москва за учител и ученик от СОУ „Николай Катранов“
Награда – екскурзия до Москва за учител и ученик от СОУ „Николай Катранов“
Награда – екскурзия до Москва за учител и ученик от СОУ „Николай Катранов“

Галя Иванова - учител по история и цивилизация и Деница Христова - ученичка от VІ б клас на СОУ „Николай Катранов” получиха престижна награда екскурзия в Москва в Международния ученически конкурс „Заедно в ХХІ век“, който година бе посветен на 70-годишнината от Победата над фашизма.

Юбилейното 10-то издание на Международния ученически конкурс „Заедно в ХХІ век“ организиран от Фондация „Устойчиво развитие за България“ и организационен комитет, провеждан под патронажа на Посолството на Русия и на МОН, тази година бе посветено на 70-годишнината от Победата над фашизма. В конкурса и тази година участваха хиляди ученици от България, Русия, Казахстан, Беларус, Приднестровската република, Молдова и Украйна със свои творби – реферати, мултимедийни презентации, есета, стихове, рисунки, песни. Десет български ученици - победители в различните категории на конкурса от цялата страна имаха възможност в продължение на една седмица да се запознаят с най-известните и красиви забележителности на руската столица. Традиционната екскурзия на победителите в Москва се организира от Фондация „Устойчиво развитие за България“ от 21.08 до 26.08.2015 г.
Провеждането на конкурса има важен принос за развитието на отношенията между България и Русия и сътрудничеството с другите  близки страни и народи, за обогатяване на знанията на учениците и стимулиране на творчеството им, както и за утвърждаване на историческата истина и съхраняване на историческата памет за Втората световна война.
Наситената културна и екскурзионна програма включва посещение на Кремъл, Червения площад, Третьяковската галерия, Музея на Великата Отечествена война, Музея на космонавтиката, ВДНХ, музея Царицино, разходка по Москва-река, Московския Зоопарк. Предвидени са и срещи с българския посланик в Москва, с московските деца от Двореца на децата и международния младежки център. 
Сред талантливите българчета – победители в Международния ученически конкурс „Заедно в ХХІ век“ беше Деница Христова от VІ б клас на СОУ „Николай Катранов” заела Първо място в конкурса.
Катерина Минкова от V клас завоюва Второ място във възрастова група V – VІІІ клас в раздел „Медийни презентации“. Нейната презентация „Паметници на Съветската армия в България” беше показана по време на празничния концерт. Заедно с грамотите Катерина получи като награда едноседмична почивка в комплекс  „Камчия”.
Награда получи и тяхната ръководителка, старши учител по български език и литература г-жа Галя Рошелова.
Ето какво споделя за екскурзията Деница Христова:
„В първия ден от нашия престой в гр.Москва (22.08) посетихме историческия комплекс Кремъл и Третяковската галерия. На този ден Русия празнува Деня на националния флаг. Още с пристигането си на площада пред Кремъл ни бяха раздадени руски трикольори, чрез които станахме съпричастни към всички хора, в чиито очи личеше патриотизъм  и национална гордост.  Празникът беше отпразнуван с преглед на почетния парад на конния караул на Президентския полк пред Кремъл. Денят ни продължи с разглеждане на Съборите. Най-голямо впечатление ни направи Цар-пушка и Цар-колокол с внушителните си размери.
По-късно посетихме една от най-известните галерии в света- Третяковската, основана от руския търговец Павел Третяков. В нея се съхраняват едни от най-големите и значими произведения на руското изобразително изкуство. Запознахме се с шедьоврите на велики руски творци.
Сутринта на 23 август потеглихме към Музея на Великата Отечествена война. Посещението беше очаквано от нас с вълнение, защото е пряко свързано с темата - 70 години от Победата над фашизма, на разработените от нас творби (есета, реферати, рисунки, стихотворения и мултимедийни презентации). Посетихме шест панорамни зали, където чрез силата на изкуството съпреживяхме най-тежките събития от Отечествената война. В залата на славата се удивихме от примера на признателност към загиналите за родината. Имената на героите са увековечени по стените на залата. В тази зала всички ние прочетохме своите произведения (есета,реферати,рисунки,стихотворения) пред представител на музея. Споделихме идеята на учениците от СОУ „Юрий Гагарин” , СОК „Камчия“ - „Белите гълъби на мирното детство” за запазване на извоювания с много жертви мир.
Продължихме опознаването на гр.Москва с посещението на музея-резерват Царицино. Бяхме впечатлени от архитектурата, мащабите на парка, красивите фонтани, дворцовия комплекс и вътрешния интериор. От екскурзоводската беседа узнахме  за управлението и обкръжението на Екатерина II, за великите руски пълководци - Ушаков и Суворов, които са пряко свързани с нашата история.
Екскурзията в Москва обогати знанията ни за страната и за Великата Отечествена война.
За активно и успешно участие на ученици в Национален ученически конкурс „Не се гаси туй, що не гасне 2015" награда екскурзия в Москва получи и Галя Иванова-учител по история и цивилизация.
Творческо участие в конкурса взеха ученици от всички области в страната и от повече от 140 градове и села. Конкурсът се проведе на училищно и общинско ниво и за оценяване от Националната комисия са постъпили 874 разработки. Те са оценени от 5 комисии по отделните творчески направления и са излъчени победетелите в конкурса. Четири ученика и един ръководител са наградени от „Руския фонд на мира” с едноседмична екскурзия до Москва.
Галя Иванова е единствения учител, чиято награда е екскурзия в Москва. Традиционната екскурзия на победителите в Москва беше организирана от Фондация „Устойчиво развитие за България“ от 10.08 до 14.08.2015 г.
Освен нея бяха наградени и учениците Тeодор Ангелов, VІ клас, второ място за разработка на реферат с награда мобилен телефон,  Маргарита Караиванова-VІ клас, трето място за разказ, награда MP 3 и Весела Андреева Иванова, VI клас,трето място за рисунка, награда комплект за рисуване.
Скъпи наградени, училището се гордее с Вас и ви пожелава още по-успешна нова учебна година!
 
Надя Мочкова
СОУ „Николай Катранов“
 

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Първото училищно дарение в България

През 1812 г. свищовецът Филип Сакалариевич, търговец във Виена, прави първото в България...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания