Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Безработицата в Свищов има решение - релокация на работна сила

Безработицата в Свищов има решение - релокация на работна сила
Добавена на: 2015-08-18 09:40:25

Председателят на Управителния съвет на Съюза на икономистите проф.Кръстьо Петков направи среща с регистрирани безработни лица в Бюрото по труда в Свищов.

Председателят на Управителния съвет на Съюза на икономистите проф.Кръстьо Петков направи среща с регистрирани безработни лица в Бюрото по труда в Свищов. Целта на посещението му бе да представи нова възможност за работа на освободените работници от ТЕЦ - Свищов чрез включването им в проект „Ново работно място“ на Министерството на труда и социалната политика. Работодателят е бизнес холдинг , състоящ се от 3 компании, базирани в градовете Левски и Ловеч –„Технокороза“ АД, „Силва Маш“ ЕООД и „Силва Ууд“ ООД. Предложението им към бъдещите служители включва средномесечно възнаграждение между  570 и 1600лв., в зависимост от квалификацията и нивото в йерархията, обезпечаване на жилище за семействата на служителите, безплатна храна по време на работа, всекидневен автобусен превоз до местоработата или заплащане на транспортните разходи.

Следва кратко интервю, което екипът ни направи с проф.Петков:

Проф. Петков, какъв е поводът за Вашето посещение в Свищов?

Това посещение се готви от няколко месеца и аз благодаря на кмета г-н Благов и на местното Бюро по труда, че проявиха интерес. Става дума за стартиране на пилотен проект, който аз наричам Релокация на работна сила, т.е. пренасочване и преместване от един отрасъл в друг, от едно населено място в друго. Конкретният повод е масовото освобождаване на работници от ТЕЦ – Свищов , което стана преди няколко месеца - поради изменилата се конюнктура собствениците са освободили близо 100 души работници.  Същевременно, съгласувано с Министерството на труда и социалната политика и лично с министър Калфин, решихме да предложим на всички работници, които са освободени и са регистрирани в Бюрото по труда и желаят, ан-блок  да започнат работа на 40 км оттук в гр.Левски и в Ловеч в друга индустрия – производството на тръбни мебели. Там се намират предприятията „Силва Маш“ ЕООД и „Технокороза“ АД, които са най-големия доставчик на тръбни мебели за „ИКЕА“ в Централна и Източна Европа и търсят работна ръка от доста време, тъй като подписаха нов 10-годишен договор с „ИКЕА“ за удвояване на износа на тръбни мебели.  Ако се прояви интерес, току що срещата завърши с над 30 души бивши служители на ТЕЦ Свищов, ще можем през октомври – ноември да стартираме проекта и той ще бъде първия в България пилотен проект за групово пренасочване на освободени работници към предприятия и производства, където се търси квалифицирана работна ръка.

От тази възможност ще могат ли да се възползват освободени работници от ТЕЦ – Свищов, които към момента не са се регистрирали в Бюрото по труда?

За съжаление, по проекта това не може да се случи, но по традиционния канал – подаване на документи и работа без да се чака да се реализира този проект, тъй като там се дават средства по програма, която е финансирана от Европейския съюз – за обучение, за допълване на възнагражденията и т.н. Моят отговор е да, извън проекта още утре, както се казва, ако има хора с подходящ квалификационен профил. Ударението е върху специалисти, които са работили в отрасли, където е необходима техническа подготовка – както изпълнителски , така и инженерни кадри, в това число и такива, които биха работили като ръководители, като конструктори и т.н.

Статия, поместена в блога Ви, класира Община Свищов като една от иновативно управляваните общини на България със силен кмет. Какво Ви дава основание да ни определите като такава?

Две са основанията – аз соча към цяла дузина примери от различни райони на България – Южна България, Североизточна, Източна, изключвам София, разбира се, която е водещ град. Аз следя икономическите показатели по регионите – това го правим в Съюза на икономистите и правим разработка в кои региони има потенциал за инвестиции с оглед на рязко сваляне на равнището на безработицата и повишаване на жизненото равнище на хората. И Свищов твърдо е един от тези региони – и то е не само заради управлението на общината и личността на кмета Благов, но и поради географското си положение. Второто основание да посоча Свищов са няколко проекта, които са задвижени и те са в сферата на перспективните проекти – тези, които дърпат напред развитието на икономиката, например зелените проекти, свързани с изграждането на депа да преработка на отпадъци, за преработка на отпадни води и особено, държа да го подчертая това, задвижените разговори за трансграничните проекти с Румъния. Защото тук ще бъдат дадени най-много средства, не само и не толкова директно на България, колкото на цяла група страни, които са ангажирани и имат интереси в т.нар. Дунавски басейн. Преди няколко месеца  в Академията в Свищов направихме международна конференция за развитието на Долен Дунав и аз бях много впечатлен от готови разработки и проекти, които могат да се реализират тук при вас, например Дунав Мост 3. Аз смятам, че той трябва да бъде изграден при Свищов – между Свищов и Зимнич, а не както са подготвили около Силистра и Никопол. Но да допуснем, че задвижат другите с предимство, отново остава опцията да има и мост, а заедно с него инфраструктурни и енергийни проекти, които ще тласнат напред развитието на икономиката на транснационална основа. Ако се пренеса в някоя друга община – например Белоградчик или Димово, не мога да кажа същото, защото в продължение на 25 години практически нищо не се прави, а ако се прави нещо, то руши, дърпа общините назад. Това са ми основанията да пусна статията и да кажа, че идва време и идва мандат на силните кметове – кметовете, които биха ръководили общините по-скоро като корпорация, а не да се съревновават на партийна основа.

Бихте ли се ангажирали с някаква прогноза за предстоящите местни избори в Свищов?

Аз вече не представлявам политическа сила, тъй като съм председател на Управителния съвет на Съюза на икономистите, но в личен план ще подкрепя кмета Благов като един от силните, динамичните кметове, на който се гледа с добро око и тук, и извън България, в Брюксел например съм чувал доста добри думи за него на базата на предишната дейност в района на Дунавския басейн, което говори добре и за общината, и за града.
 
http://svishtovtoday.com

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Предшественикът на Свищов е римският кастел Нове

Свищов - "градът на римските легиони". Лагерът е бил основан през 45 г. сл. Хр. по...
Научете повече»


Дарителска Кампания