Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Фестивалът на античното наследство „Орел на Дунава“ празнува X-то юбилейно издание в Свищов

Фестивалът на античното наследство „Орел на Дунава“ празнува X-то юбилейно издание в Свищов
Добавена на: 2015-06-05 16:46:54

Посланикът на Франция у нас ще получи специалната награда на форума

Фестивалът на античното наследство „Орел на Дунава“ ще отбележи своето X-то юбилейно издание с грандиозен тридневен празник от 5 до 7 юни 2015 г. в Свищов. Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан – посланик на Република Франция у нас, ще получи специалната награда на форума – за принос в популяризирането на културно-историческото наследство
В юбилейните тържества ще вземат участие и над 300 реенактори от България, Италия, Полша, Румъния и Франция.
„Орел на Дунава“ предвижда богата фестивална програма, която пресъздава античната история – бита, културата и военните сблъсъци между императорски Рим и племената и народите от „варварския“ свят – траки, даки и готи. Освен реенакторските битки и демонстрации с антични оръжия на „Първи италийски легион“, „Първа тракийска кохорта“, „Групо Сторико Романо“, „Нимфите от Дакия“, „Багатур“, „Терра Дакия Етерна“, в рамките на фестивала ще бъдат представени древни танци и ритуали, средновековни религиозни песнопения с концерт на хор „Юлангело“, както и кулинарен конкурс за автентична древна кухня.
Ще се проведе и научна конференция на тема „Античното наследство – открития, състояние, перспективи“ в две обособени секции: „История и археология“ и „Културен туризъм“.
Фестивалът ще завърши с тържествен парад на реенакторските групи по улиците на Свищов.
За своите 10 издания „Орел на Дунава“ се превърна във водещия форум за среща на любителите на античността от различни краища на България и Европа. Това е най-старият фестивал за исторически възстановки в България. Организира се ежегодно под патронажа на Община Свищов, със съдействието на местния Съвет по туризъм и Историческия музей в града.
Всяка година в края на месец май и началото на юни реенактори (възстановчици) от България и други европейски страни се събират в Свищов, за да направят уникално представление за традиционно многобройната международна публика. От септември 2013 г. фестивалът има и двудневно есенно издание под мотото „Лозниците на Нове“.
От две години насам естествен декор на събитието е реставрираната антична крепост „Нове“ край Свищов – най-добре проученият, запазен, а в момента и най-добре експонираният римски военен лагер в граничните североизточни провинции на някогашната Римска империя.
Повече информация можете да намерите в приложената програма на фестивала, както и на официалния сайт на събитието: www.EagleOnTheDanube.org.
 
 
За контакти:
Стефан Проданов, председател на Съвета по туризъм – Свищов
0886 648040, st.prodanov@gmail.com
 
АКЦЕНТИ В ПРОГРАМАТА:

Петък, 6 Юни, 10.00 
"Антични бързи, смели, сръчни":  Предизвикателството на античните спортни игри, с участието на училища и клубове от Свищов и съседни общини. Провеждане на състезания в дисциплините от древните тракийски и гръко-римски спортни игри. Класическите спортни игри в античността се провеждали в няколко основни дисциплини – бягане на един стадий, бягане два или четири стадия с пълно бойно снаряжение, скок на дължина с тежести в ръцете, които се пускат при скока, тласкане на гюле, хвърляне на диск, борба, панкрацион. Известно време преди откриването на игрите се изпращали вестители по всички гръцки градове. Сключвало се свещено примирие, с което се гарантирало безопасното придвижване на всички участници и зрители до Олимпия, както и ненападението на града- организатор на състезанията. Провежданите ежегодно по време на фестивала надпревари за деца тази година прераснаха в състезание по модела на античните спортни игри с регламент, съдии и треньори, нахъсана публика и хубави награди от спонсорите на фестивала. Ще се проведат състезания в няколко възрастови категории в дисциплините бягане един стадий (200 м.), бягане два стадия с пълно бойно снаряжение, скок и една отборна дисциплина – теглене на въже. Участващите училища, приели предизвикателството, избраха имена на отборите, с които ще се доближат до духа на древните игри – Атина, Спарта, Мизия, Троя.
 
Събота, 6 Юни, 13.00
Кулинарен конкурс за автентична древна кухня с приготвяне и презентиране на ястията пред компетентно жури, съставено от историци, гастрономи и готвачи. Все по-популярните кулинарни състезания и риалити-формати извеждат на преден план разликите и спецификите на кухнята на народите по света, богатството на аромати, вкусове и техники, които са се развили в гастрономически школи. Провежданият за пръв път кулинарен конкурс за автентична древна кухня демонстрира древни кулинарни рецепти, контраста на ястията за бедните и разточителните блюда на аристокрацията, класическите антични вкусове на римската и гръцката кухня и тази на народите извън империята – даки, сармати, готи.  Понякога екстремни, понякога изненадващо познати са представяните вкусове, но винаги предизвикват интереса на гостите и посетителите. В тазгодишният конкурс жури ще бъдат популярни имена от кулинарните предавания като Иван Звездев, археолозите доц.Павлина Владкова и доц.Евгения Генчева  – лауреати на наградата на фествала за опазване на българското историческо наследство и гаранти на автентичността на използваните рецепти, домакинът на фестивала – кмета на Свищов Станислав Благов. Журито ще формира оценката си и по представянето с кратка история или легенда на ястията от конкуриращите се групи.
 
 
Събота, 6 Юни, 18.00
Битката за Нове: варвари срещу римляни. „Историята на Регалиан – размирни времена по Дунавския лимес”. Представлениe на групите-участници (Групо Сторико Романо, Нимфите от Дакия, Багатур, Първи Италийски Легион, Терра Дакия Етерна).  Пресъздаването на военен сблъсък между Рим и варварските народи с участващите групи тази година ще е на тема епичната и мрачна история на Регалиан.  Публий Касий Регалиан е сенатор при император Валериан, владетел на Илирия, управител на провинция Панония или Мизия и узурпатор против император Галиен през 260 г. Регалиан призхожда, според Historia Augusta, вероятно директно от краля на Дакия Децебал. След залавянето на Валериан от сасанидите Регалиан се провъзглася през 260 г. за римски император. След победата над сарматите от Галиен е убит от войниците му. В традицията на историческите възстановки, преплитането на шоу и история завършва с групов поздрав и взаимно отдаване на почест между всички участници в битката за Нове.
 
Събота, 6 Юни, 20.00
Концерт на хор „Юлангело“ – “Via Sacra Gothica” - автентични средновековни и религиозни песнопения, Съвместно изпълнение с Първи Италийски легион "Покръстването на варварите: възстановка на ритуално кръщение на изгубения готски език по Codex Argenteus (Сребърния кодекс) - ръкописа от VI век, съдържащ превода на Библията на епископ Вулфила на готски" и специалното участие на Първи български хор „Янко Мустаков“.
 

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищовец е авторът на първата печатна книга

Българският католически епископ Филип Станиславов (роден в с. Ореш, край Свищов) издава...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания