Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Десетки дойдоха на празника на божура

Десетки дойдоха на празника на божура
Добавена на: 2015-04-27 16:13:34

Десетки дойдоха на празника на божура

Десетки жители на Горна Студена и техни гости се събраха на традиционния празник на божура. По традиция той се провежда през април, по времето когато цъфти дивия иглолистен божур, в местността Божурлука, намираща се на 4 километра от селото.

Десетки жители на Горна Студена и техни гости се събраха на традиционния празник на божура. По традиция той се провежда през април, по времето когато цъфти дивия иглолистен божур, в местността Божурлука, намираща се на 4 километра от селото. Традицията за празненството на открито е дългогодишна, разказа кмета Тодор Иванов. Той бе категоричен, че растението е уникално за българската територия от връх Ком до нос Емине. Това са дължи на специфични съставки на почвата в защитената местност.
От години Божурлука е защитена територия и природна забележителност, където местното население се събира през пролетта. В тазгодишното издание на празника се включиха два фолклорни състава от НЧ „Трудолюбие 1907” от село Вардим. Бурни аплодисменти предизвикаха изпълненията на танцовата формация „Шарения” с ръководител Ели Иванова и издпълненията на женската певческа група „Орехова вейка” с ръководител Евгения Христова. След официалната част се извиха кръшни български хора, като първото поведе кметът Иванов и неговите колеги на село Вардим Сенка Добрева и Борислав Вечел на село Козловец.
 
В-к „Дунавско дело“

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Предшественикът на Свищов е римският кастел Нове

Свищов - "градът на римските легиони". Лагерът е бил основан през 45 г. сл. Хр. по...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания